Menu


Hava Durumu



Ana Sayfa > Sultan Sekisi > 2012

19. Sultan Sekisi Toplantısı

BÖLGESEL KALKINMADA TOHUMCULUK PANELİ
16 Haziran 2012

Erzurum Kalkınma Vakfı ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle 16 Haziran 2012 tarihinde “Bölgesel Kalkınmada Tohumculuk” konulu 19. Sultan Sekisi Toplantısı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Ömer Menteşe Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tohum ve tohumculuğun Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasındaki önemine kamuoyu, ilgili kurumlar, müteşebbisler ve sivil toplum kuruluşlarının dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen toplantıya Erzurum Milletvekili Sayın Adnan YILMAZ, Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hikmet KOÇAK, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Atik Ahmet YÜCER, Erzurum İl Özel İdare Genel Sekreteri Sayın Selami ALTINOK, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sayın Eyüp TAVLAŞOĞLU, Erzurum Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Sayın Ersan GEMALMAZ, DSİ VIII Bölge Müdürü Sayın Sabahattin ÇAPKINOĞLU, Erzurum Orman Bölge Müdürü Sayın Cafer ORHAN, Aziziye Belediye Başkanı Sayın Fatih CENGİZ, Uzundere Belediye Başkanı Sayın Halis ÖZSOY, Alvar Belediye Başkanı Sayın Zihni TEKMAN, TİGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı Sayın Şükrü BEYAZKAYA, Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Sayın Necati TEMİR ile çok sayıda tohumculuk firması temsilcisi ve özel müteşebbisler katıldı.








Panelde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Atik Ahmet Yücer yaptığı konuşmasında Türkiye’nin dünyadaki önemli tohum gen bankalarından birine sahip olduğunu vurgulayarak tohum gen bankasında önemli çalışmaların yapıldığını ayrıca dünyada birkaç ülkede olan soğuğa dayanıklılık test merkezlerinden birisinin de Erzurum’da Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulması için önemli çalışmalar ve girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Vahap YAĞANOĞLU tarafından yönetilen panelde aynı üniversitenin öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Kemalettin KARA, Sayın Prof. Dr. Binali ÇOMAKLI ile Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Sayın Doç. Dr. Seyit Ahmet BAĞCI ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Şerafettin ÇAKAL tarafından yapılan sunumlarda konu ile ilgili çeşitli bilgiler verilerek, tohumculuğun bölge kalkınmasındaki önemine vurgu yapıldı.







Panelistler Doğu Anadolu Bölgesi’nin çayır mera yem bitkileri tohumculuk potansiyeli, tohumluk patates yetiştiriciliği, ülkemizde tohumculuğun gelişimi ve bölgesel kalkınmada tohumculuğun önemi konularını detaylı bir şekilde tartıştı.

Günün anısına ER-VAK tarafından katılımcılara ve Panelistlere plaket takdiminin ardından verilen öğle yemeğinden sonra katılımcılara Enstitü bünyesinde yer alan ve tohumculuk ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü Doku Kültürü Laboratuarı ve Soğuğa Dayanıklılık Çalışmaları Test Merkezi ve tarla denemeleri gezdirildi. Enstitü tarafından geliştirilen çeşitler hakkında bilgi verildi.
























































 






Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net