Menu


Hava Durumu



Ana Sayfa > Sultan Sekisi > 2015

 

22. SULTAN SEKİSİ, “ER-ÇİM-SAN” GÜNDEMİYLE TOPLANDI



Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ER-VAK) geleneksel olarak düzenlediği Sultan Sekisi Toplantısı’nda bu yıl, Türkiye’nin en başarılı özelleştirmelerinden biri olan Er-Çim-San A.Ş. (Aşkale Çimento) örneği ele alındı.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile birlikte organize edilen 22. Sultan Sekisi Toplantısı, ETSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ETSO ve Er-Çim-San Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, ER-VAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, ETSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler, ER-Çim-San Holding ortakları ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ER-VAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel yaptı. Konuşmasında, ER-VAK’ın faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Güzel, daha sonra özelleştirilmesinin ardından 23 yıl geçen ve Erzurumlular’ın sahip çıktığı Er-Çim-San’ın elde ettiği başarılara değindi. Güzel şunları söyledi; “Bir işletmeyi almak kadar, onu işletmek, kâra geçirmek ve büyütmek oldukça güç bir iştir. Er-Çim-San işte bu zor işin üstesinden geldi ve bugünAnadolu’nun en büyük 61. şirketi olmayı başardı. Aşkale’de tütmeye başlayan Dadaş’ın sanayi bacası artık, Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik’te tütmektedir”

“AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN, LAFA BAKILMAZ”

“Aşkale Çimento bugün Türk ekonomisinin süper liginde üst sıralara tırmanmışsa, bu başarı Erzurum’un ve Erzurumlular’ındır” diyen ER-VAK Yönetim Kurulu Başkanı Güzel, “Bu başarının altına imza atan ve başarısını taçlandırarak devam ettiren başta ETSO ve Er-Çim-San Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Lütfü Yücelik olmak üzere tüm emeği geçenleri yürekten kutluyor, bir kez daha hemşehrimiz Ziya Paşa’nın, ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’ sözünü bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum” diye konuştu.



Toplantıda daha sonra ETSO ve Er-Çim-San Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik konuştu. Aşkale Çimento’nun özelleştirilmesi aşamasında yaşananları özetleyen Başkan Yücelik, “Biz bu işe öncülük etmek için yola çıktımızda Allah bize güç verdi, üyelerimiz moral verdi. Bu güç ve moralle bugün elde edilen başarının temelleri atıldı. Bana göre Er-Çim-San; bir inancın, güvenin ve motivasyonun zaferdir…” dedi.

23 yıldır birçok platformda Er-Çim-San gerçeğini anlattıklarını ifade eden Yücelik, “İş dünyasından üniversitelere, yabancı konuklardan medyaya, sivil kitle örgütlerinden siyasetçilere onlarca kez bu süreçte yaşadıklarımızı anlattık. Doğrusu Er-Çim-San’ın doğup büyüdüğü Erzurum’da böyle bir toplantıyı beni ayrıca gururlandırıyor ve mutlu ediyor” diye konuştu.

Er-Çim-San Holding’in 23 yıllık yaşam öyküsünün temelini ve özünü “beraber hareket etmek” ve “kazanılanları birlikte paylaşmak” olarak özetlemek gerektiğini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik şunları söyledi; Bütün unsurlarımızla ilk gündeki gibi ve aynı şevkle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hep birlikte “birliğin ve dirliğin harcı” sözünü sadece slogandan ibaret olmadığını kanıtladık, ilan ettik. Bizi meydana getiren tüm unsurlar emeklerini ve enerjilerini buna yönelik harcamaktadırlar. 23 yıl önce Aşkale’den yola çıkarken; böylesi büyük bir aileye sahip olacağımızı kim tahmin ederdi? Şimdi yakaladığımız başarılı tablo bizler için en büyük mutluluk, en büyük gurur kaynağıdır. Doğrusunu söylemek gerekirse; işin en başında sermayemizle birlikte yüreğimizi ortaya koyarken bir takım tereddütler ve çekinceler taşımıyor değildik. Ama ne olursa olsun umudumuzu asla kaybetmedik. Şimdi sahip olduğumuz kıymetler, geldiğimiz nokta, yakaladığımız başarılar ve hepimizin değer kattığı ‘Er-Çim-San’ markası, emeklerimizin en güzel karşılığıdır.”

“MAYAMIZDA PAYLAŞMAK VAR”

Çalışmanın ve üretmenin Er-Çim-San ailesi için büyük önemi olduğunu anlatan Yücelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Er-Çim-San ruhunu Aşkale Çimento bayrağı ile dalgalandırdığımız her yerde paylaşma iklimi yaşanıyor. İşte bizim özümüz, mayamız ve farkımız “paylaşmak” ifadesinin bizatihi kendisidir. Bizleri yakından tanıyanlar hiç kimseyi hor görmediğimizi, gönül yıkmadığımızı ve en önemlisi nefsimizden yana çıkmadığımızı iyi bilir. “Birliğin ve Dirliğin Harcı” sloganı sadece kağıt üzerinde değil, sahibi olduğumuz fabrika ve tesislerin her taşına kazınmıştır. Bunu, elini taşın altına koyanlarla yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz”



1993 yılında 150 çalışanla yola çıktıklarının hatırlatan Yücelik, “Bu gün Er-Çim-San Holding bünyesindeki çalışan sayısı direk 2000’ni, dolaylı olarak 10 bini kişiyi bulmaktadır. Çimento sektöründe; Aşkale, Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan ve Bilecik fabrikalarımızla gücümüze güç katıyoruz. Erzurum, Ağrı, Aşkale, Giresun, Trabzon, Rize, Tokat, Amasya, Bilecik ve Bursa’daki hazır beton tesislerimiz gururla hizmet veriyor. Erzincan’da bulunan imalat fabrikası ve Tercan’da bulunan kırma, eleme tesisimiz ihtiyaçlarımızı zamanında karşılamaktadır. Ayakta durmak ve rekabet edebilmek için yatırımlarımıza, büyümemize devam edeceğiz” diye konuştu.

“91 MİLYON 440 BİN dolar KÂR DAĞITTIK”

Er-Çim-San Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik konuşmasına şöyle devam etti; “1993 yılından bu yana 30 milyondan fazla çimento üretimi yapan fabrikalarımız, sahip oldukları üretim kapasiteleriyle göz doldurmaktadır. Üretim yaparken şu ana kadar ödediğimiz 162 milyon dolar vergi ve 295 milyon dolar enerji faturası ülkemize sağladığımız katma değeri ortaya koymaktadır. Yatırım yapan ama aynı zamanda ortaklarına kar dağıtan holdingimiz; bu güne kadar toplam 91 milyon 440 bin dolarlık kar dağıtımı yapmıştır. 21 yılda 36 milyon dolardan fazla SSK primi yatıran şirketimiz şu ana kadar personeline toplam 168 milyon 500 bin dolar ödeme yapmıştır. Bizim için Er-Çim-San Holding’e bağlı tüm fabrika ve işletmelerde; yola çıktığımız ilk günde ortaya koyduğumuz ilkeleri etkin kılmak, ekonomik riskleri kontrol etmek kadar değerlidir. Büyümemizi ve atılımlarımızı; tüketicilerimizin, bayilerimizin, çalışanlarımızın, hissedarlarımızın ve diğer tüm paydaşlarımızın verdiği güçle devam ettirmekteyiz. Ortaklarımıza ve sorumlu olduğumuz insanlara karşı yönetim olarak gösterdiğimiz şeffaflık başarımızda önemli bir etkendir. Şirket olarak kısa vadeli kazanımlar yerine her zaman için sürdürülebilir karlılığı hedef aldık.”

Yücelik konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “İşin en başında ve de devamında; yaptığımız her şeyde, “bir numara” olmayı sıkça dile getiriyoruz. Allah’a şükür bu anlamda bize destek verenleri mahcup etmedik. Er-Çim-San Holding’in şu anki duruşu, yaptığımız onurlu ve gururlu mücadelenin en güzel ifadesidir. Bir kez daha katılımlarınızdan ve değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Mutlu, güzel, aydınlık, birlik ve beraberlik dolu günler diliyorum.

Toplantıda ETSO ve Er-Çim-San Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’in konuşmasının ardından, "Özelleştirmede Birliğin ve Dirliğin Önemi-ERÇİMSAN Örneği " konulu panele geçildi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu’nun kolektif ruhun önemine işaret ettiği panelde, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karabulut, “Doğu Anadolu’nun Kalkınma Şansı ve Özelleştirme”, İbrahim Çeçen Üniversitesi eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu, “Sosyo-Kültürün Kalkınmaya Yansıması” ve Aşkale Çimento A.Ş. Genel Müdürü Nihat Kılıç ise, “Aşkale Çimento Fabrikası’nın Dünü, Bugünü” konulu birer sunum yaptı.

Panel sonunda Er-Çim-San Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve panelistlere plaket verildi. Ardından katılımcılara öğle yemeği verildi ve Aşkale Çimento Fabrikası’na bir gezi düzenlendi.

Bilgiler henüz derlenmemiş..!


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net