1999 Yılı Er-vak Faaliyet Raporu
1-Er-Vak Danisma Kurulu tarafindan Türk Cumhuriyetlerinin Erzurum’da birer konsolosluk açmalari için ortam olusturulmasini saglamak üzere bir degerlendirme çalismasinin yapilmasi yönündeki tavsiye karari Mütevelli Heyetimiz tarafindan ele alinmistir. Prof. Dr. Cevat GERNI baskanliginda kurulmus olan komisyonun bu maksatla hazirlamis oldugu rapor göz önünde bulundurularak, kuskusuz konsolosluk kurmanin bu ülkelerin kendi iradelerine bagli kararlari oldugu gerçegi de göz önünde bulundurularak ve bununla birlikte konsolosluk kurma kararinda etkili olabilecek egitim ticari potansiyel boyutlarinin önemli faktörler olarak üzerinde durulmasi gerektigi ve bu konuda etkili çalismalarin yapilmasinin uygun olabilecegi görüsü benimsenmistir. Bunu saglamak amaciyla da bu ülkelerden Atatürk Üniversitesi’ne gelmis olan ögretim elemanlari ve ögrencilerle gerekli temaslar ve yönlendirme çalismalari baslatilmistir.
2-Vakfimizin 3.Olagan Genel Kurul Toplantisi 9 Mayis 1999 tarihinde yapilarak faaliyetlerimiz ve çalismalarimiz hakkinda üyelerimize bilgi verilmis, vakif senedinin7/B maddesi uyarinca da Mütevelli Heyeti üye seçimi yapilarak ,mütevelli heyeti’nin1/3oraninda degisikligi saglanmistir.
3-Ikincisini hazirladigimiz Erzurum Ili Kalkinma Raporu (II) çalismalari çerçevesinde,Erzurum’daki yerel basin mensuplarinin katilimiyla 2 Haziran1999’da Karayollari 12. Bölge Müdürlügü’nde düzenlenen toplanti vesilesiyle rapor hakkindaki görüs ve öneriler alinmistir. Haziran 1999’da Vakfimiz yayinlari arasindan çikardigimiz Erzurum Ili Kalkinma Raporu (II)’ nun gündeme tasinmasi ve rapor üzerindeki görüslerinin alinmasi amaciyla Erzurum’daki siyasi parti il baskanlari ve Erzurum millet vekillerimizle bir araya gelinmistir.
Erzurum Ilinin bir gerileme sürecinde oldugunun önemini vurgulamak,iktisadi yapisini ortaya koymak, kalkinmasi gerektigini ve imkan yollarini tartismak amaciyla hazirladigimiz bu rapor öncelikle 18-21Ekim 1999 tarihlerini kapsayan 4 günlük bir program dahilinde basta Sayin Basbakanimiz ve Basbakan Yardimcilarimiz olmak üzere siyasi partilerimizin Sayin Genel Baskanlari ziyaret edilerek kendilerine takdim edilmis olup 23 Ekim 1999 tarihinde Dogu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen bir Basin toplantisi ile kamuoyuna açiklanmis ve Kasim ayi içerisinde de Ankara ve Istanbul nezdinde Ulusal Basinimizda yer almasi amaciyla çesitli çalismalar yapilmistir.
Son olarak 24 Aralik 1999 günü Vakfimiz Yönetim Kurulu ile beraber ziyarette bulundugumuz Sayin Cumhurbaskanimizin bizi kabulleri sirasinda Erzurum Ili Kalkinma Raporu (II) kendilerine takdim edilmis ve Erzurum’un sorunlari hakkinda kendilerine bilgi arz edilmistir.
4- 1993 yilinda baslatilmis olan ve her yil Geleneksel olarak düzenledigimiz Sultan Sekisi Toplantilari’nin bu yil 7. basta Istanbul olmak üzere Ankara ,Izmir ve diger illerimizden katilan Erzurum Vakif ve Dernekleri ile her yil daha da artan bir istek ve yogun ilgisiyle 3-4 Temmuz 1999 tarihinde gerçeklestirilmistir. Salon Toplantisi bölümünde “80 yilda Erzurum ’ konulu bir panel ile ilgili kisiler tarafindan tarihi ,iktisadi, sosyo-kültürel, ve stratejik konumu itibariyle Erzurum’un su an geldigi nokta ele alinmis, tartisilmasi ve sonuçlarinin da kamuoyuna duyurulmasi saglanmistir.
5- Kültürel faaliyetlerimiz çerçevesinde yer alan 1999-2000 dönemi itibariyle Erzurum’ lu Ünlü Sahsiyetlerini Anma Programlari tertip edilmis ve bunlardan ilki olan Mustafa Durak SAKARYA 11 Aralik1999 günü Ögretmen Evi Salonu’nda bir konferansla anilmistir. Bu toplantilarda maddi kalkinmanin yaninda manevi kalkinmasinda gerekli oldugu ve bunun içinde insan faktörünün göz ardi edilmemesine sehrimizde yetisen ünlü kisilere sahip çikilmasi gerektigi vurgulanmistir.
Bu amaçla Erzurum ‘da yetisen bu ünlü kisilerin isimlerinin unutulmamasi ,daha da anlam kazanmasi ve yasatilmasi için mahalle ,cadde, sokak ve benzeri yerlere isimlerinin verilmesi yönünde Yönetim Kurulumuzca alinan Tavsiye Karari ’da 09.12.1999 tarihli yaziyla Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanligina iletilmistir.
|