Menu


Hava Durumu



Ana Sayfa > Faaliyetler > ANMA TOPLANTILARI > 2014




Amalar Şeyhi” Erzurumlu Osman Kemali efendi anıldı.


Gönül dostlarının büyük ilgi gösterdiği Osman Kemali efendiyi anma programı Atatürk üniversitesi kültür merkezinde yapıldı.
 
 Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Kalkınma vakfının (ER-VAK) birlikte organize etmiş oldukları Osman Kemaliyi anma toplantısında Prof.Dr. Hüseyin Yurttaş’ın Kemali divanından okuduğu şiirler geceye katılanları manevi bir iklime götürürken,geceye katılan Osman Kemali efendinin torunu Gülay Ozan’ın dedesi hakkındaki konuşması anma toplantısına ayrı bir anlam kattı.
 
Toplantıda  konuşan ER-VAK başkanı Erdal Güzel , Sultan Abdülhamit han tarafından “Amalar şeyhi” olarak görevlendirilen Osman Kemali efendi’nin  Erzurum da yeteri kadar tanınmadığını söyledi ve bu anma toplantısından sonra Erzurumluların ve akademik çevrelerin Osman Kemali efendiye sahip çıkmalarını  ve Güllü köyündeki Osman Kemali efendinin doğduğu evin müze haline getirilmesini  arzu ettiklerini ifade etti.
 
Atatürk üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak’ın katıldığı Anma toplantısına Osman Kemali efendinin köyü olan Güllü köyünden yoğun katılımın olması ,ayrıca Osman kemali efendinin yetişmesinde büyük emekleri olan Ahmet Taşkesenli hoca efendinin ailesinin iştirakleri anma toplantısını renkli  kıldı.
İzleyenlerin hafızalarında kolay kolay unutulmayacak anların yaşandığı gece
Dumlupınar üniversitesi ilahiyat fakültesi dekanı prof Dr. Bilal kemiklinin “Amalar şeyhi, Erzurumlu Osman Kemali efendi” isimli konferansının ardından plaket takdimi ile sona erdi.

Erzurum’un yetiştirdiği ünlü simalardan olan Osman Kemali efendi  1862 yılında Erzurum’un Güllü köyünde dünyaya gelmiş,küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığı yüzünden gözlerini kaybetmiş ve hafızlık eğitimini Erzurum da  tamamladıktan sonra Necef,Hicaz ve Kerbela’yı gezip İstanbul’a gitmiş ve Abdulkadir-Ül Belhi Hazretlerine intisap ettikten sonra  tasavvuf dünyasında önemli bir yere sahip olmuş, 1954 yılında İstanbul da vefat etmiştir.







 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net