Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

Bir tepki onden geldi!

Erzurum'da onlarca sivil kitle örgütü var. Erzurum'un sorunları dışında her şeye konuşurlar. Ama mesele Erzurum'un çıkarları olunca susarlar. İşte tek susmayan Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, yine tepkisini koydu.

Erzurum Güncel- Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan “Bilişim Vadisi” projesinde öncelik olarak Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin baz alınıp, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin bu kapsamın dışında tutulmasının Erzurumluları hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un Bilişim Merkezi olması yönünde avantajları bulunduğunu ve bunun için Atatürk Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği ve Erzurum Kalkınma Vakfı’nca ortaklaşa 18 – 19 Ekim 2011 tarihleri arasında Bilişim Çalıştayı düzenleyeceklerini ifade ederek, “Bu çalıştayda şehrin kalkınmasında rol oynayacak olan tarım, hayvancılık, turizm, sağlık ve eğitim gibi önemli aktörlerde bilişimin itici gücü, Erzurum’un Bilişim Merkezi olması yönündeki avantajları, bilişim akademisi gibi konuları gündeme getirilecektir.” dedi.

Başkan Güzel, “Erzurum’un Bilişim Merkezi üssü olması yönündeki projeleri kamuoyuna duyurmaya çalıştığımız bu aşamada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan ‘Bilişim Vadisi’ projesinde öncelik olarak Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin baz alınıp, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin bu kapsamın dışında tutulması, biz Erzurumluları büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır.” diye konuştu.

Güzel, Erzurum’unda içerisinde bulunduğu bölgenin “Bilişim Vadisi” projesinde yer almamasının anlaşılabilir bir durum olmadığını ifade ederek, “Bilişim Vadisi projesi kapsamında, sosyo ekonomik durumları bölgemizin çok üstünde olan Marmara, Ege ve İç Anadolu gibi bölgelerin öncelikli olması, bu proje ile bu bölgelerde yatırım yapacak firmalara 2023 yılına kadar gelirler ve kurumlar vergisinden muafiyet sağlanacak olması, Erzurum’u bilgi ve iletişim teknolojileri yapacak firmalar için cazip olmaktan uzaklaştırmış olacaktır.” dedi,

Güzel, Bilişim, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den “Bilişim Vadisi” projesi kapsamı içerisine Kuzeydoğu Anadolu bölgesini de katmasını talep ediyor, bu konuyla ilgili siyasilerimizi göreve davet ediyoruz” diye sözlerini tamamladı.

BAKAN ERGÜN’ÜN “BİLİŞİM VADİSİ” PROJESİ AÇIKLAMASI

Bakan Nihat Ergün, bu dönemde Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın en önem verdiği çalışmanın başlangıçta Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgesini baz alan bir bilişim ekosistemini oluşturmak olduğunu aktardı. Bakan Ergün, "Üniversitelerin ve sektörlerin, araştırma kapasitelerinin yoğunluğu dikkate alınarak bu ekosistemi önümüzdeki süreçte kurmak ve bu sistem içerisinde birçok teknoloji firmasının, özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde çalışan teknoloji firmalarının araştırma geliştirme yapmalarını ve teknoloji üretmelerini temin etmek istiyoruz." dedi.

Bu projenin bilişim vadisi olarak da ifade edilebileceğini de aktaran Ergün, burada sağlanacak teşviklerle firmaların önemli avantajlar da elde edeceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Bilişim vadisi bir teknoloji geliştirme bölgesidir. Bir ihtisas teknoparkıdır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde çalışan firmaların yazılım firmalarının yer alacağı bir ekosistem içinde çalışacağı bir merkez. Böylesine bir merkezde bütün alt yapılar yönetici şirket tarafından kurulacaktır. Bütün firmalara buradan yer tahsisi yapılacaktır. Gerekirse bu yer tahsisi çok ucuz kiralarla belki bedelsiz olarak yapılacaktır. Buradaki firmalar 2023 yılına kadar, yaptıkları teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf firmalar olacaktır. Bu bölgede çalışan tüm Ar-Ge personeli ve bu Ar-Ge personelinin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacaktır. Hem destek personeline hem de Ar-Ge personeline. Burada çalışan personelin sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanacaktır. Buradaki firmaların tamamı 12 yıl boyunca damga vergisinden muaf olacaktır, yüzde 100 katma değer vergisi indirimi uygulanacaktır. Buradaki firmaların kullanmış oldukları su- kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacaktır."
 

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net