Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

Dünden Bugüne Kırım Tatarları

ER-VAK Gençlik Komisyonu tarafından 06 Aralık 2011 Salı günü Erzurum’da “Dünden Bugüne Kırım Tatarları” Adlı Konferans ile Kırım Halk Dansları ve Musiki Topluluğu’nun gösterileri etkinliği gerçekleştirildi.

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından organize edilen ve Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi salonunda düzenlenen konferansta konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım'ın Karadeniz'in en stratejik yerlerinden biri olduğunu belirterek, Rusya'nın İstanbul'a inmek için Kırım'ı elinde tutmaya çalıştığını söyledi.

Kırım'ın tarihin her döneminde stratejik bir önemi olduğunu ve Osmanlı döneminde, Kırım Hanlığı'nın imparatorluğun kuzey güvenliğini sağladığını ifade eden Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, “Kırım Hanlığı o zamanlarda çok güçlüydü. Lehistan ve Rusya Kırım'a vergi verirdi. Rus elçisi Osmanlı ile görüşmek istediğinde, Kırım Hanlığı ile görüşür daha sonra İstanbul'a geçerdi. 1783'te Kırım, Rusya'nın hükümranlığına geçti. Bundan sonra da Rusya, Kafkasya ve Balkanlara inmeye başladı. Sivastopol'da Akyar Limanı'nda dünyanın en önemli askeri üstlerinden birini kurdu. Şu an Sivastopol Ukrayna sınırlarında olmasına rağmen, Rusya, para ile limanı kiraladı. Sivastopol'daki Rus Karadeniz filosunun tek bir amacı var, o da İstanbul'a girmek." diye konuştu.






 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net