Erzurum'da Mahkûm Aileleri, Mesleki Kurslarla İş Sahibi Oluyor
Ailelerin dağılmasını önlemek için ailesinden biri mahküm olan vatandaşlara mesleki eğitim verilerek iş sahibi oluyor.
Ailelerin dağılmasını önlemek için ailesinden biri mahküm olan vatandaşlara mesleki eğitim verilerek iş sahibi oluyor. Gazete ve televizyonlarda hapishanede meslek edinen kişilerin hikayelerine sıkça rastlanılır. Erzurum'da başlatılan bir mesleki eğitim kursu buzdağının görünmeyen kısmını ele alıyor. Kursta mahkümlara değil, ailesinden biri mahküm olduğu için zor durumda kalan kişilere kurs veriliyor.
"Aileni de düşün! Birinizin mahkümiyeti hepinizin mahkümiyeti olmasın" sloganıyla Erzurum'da başlatılan projeyle, anne, baba ve çocuklarının mahkümiyetleri nedeniyle dezavantajlı duruma düşen kesimlerin ve eski hükümlülerin, kişisel ve mesleki gelişiminin sağlanması amaçlanıyor. Proje kapsamında kursiyerlere ayrıca toplumsal birlik ve beraberliğin önemine işleyen seminerler verilecek. Aileden bir kişi mahküm olduğunda o aile, toplumdan kopmaya başlıyor. Eğer mahküm olan kişi ailenin reisi ise o zaman aile içinde maddi sıkıntılar baş gösteriyor. Çalışıp para kazanan bireylerin bulunmadığı aileler, zamanla parçalanıyor. Aile kurumunun toplum açısından hayati bir öneme sahip olduğunu anlatan Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, suça bulaşan aile reisi veya aileden birine verilen cezanın aileyi birçok sıkıntıyla karşı karşıya getirdiğine dikkat çekiyor. Güzel, aile reisinin mahküm olduğu durulmada ailelerde maddi ve manevi bir çözülme yaşandığını aktarıyor. Güzel, "Bazen bu sıkıntılı durumlar ailenin parçalanmasına neden olabiliyor. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için ülkemizde Denetimli Serbestlik Mahkemeleri suça bulaşmayan vatandaşları cezanın getireceği mağduriyetlerden korumak için çalışmalar yapıyor. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak bir proje hazırladık. Devletten ve sivil toplum kuruluşlarında çok büyük destek aldık." ifadelerini kullanıyor.
Eski hükümlü, tutuklu ve hükümlü yakınlarına kültür sanat mesleki eğitim ve beceri kazandırma alanında toplam 5 kurs verilecek. Bu kurslar resim, ileri düzey kaynakçılık, bilgisayarlı muhasebe elemanı yetiştirme, çağrı merkezi operatörlüğü, hasta ve yaşlı bakımı, refakatçi yetiştirme ile ilgili olacak. Kursiyerlerin eğitim süresi aldıkları kursun niteliğine göre değişiyor. Kursiyerler aldıkları kurslara göre günlük cep harçlığı da alacak. Proje kapsamında 150 kişiye mesleki eğitim sağlanacak, 450 kişiye ise aile içi şiddetle mücadele ve aile içi iletişimi güçlendirme konularında seminerler verilecek. Kurs sonunda ise mesleki yeterlilik sertifikası verilecek.
Kurs başvuruların devam ettiğini ifade eden Güzel kısa süre sonra eğitimlerin başlayacağını bildirdi. Çağrı merkezi operatörlüğü, ileri düzey kaynakçılık, hasta ve yaşlı bakımı eğitimlerine beklenenin çok üstünde başvuru olduğunu anlatan Güzel, bu meslekleri edinen kişilerin iş bulma şansının daha fazla olduğunu söylüyor. Kurslarda mesleki beceri kazanan kişilerin tamamına iş imkanı sağlamak istediklerini kaydeden Güzel, ama bunun için sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin desteğini beklediklerini ifade etti.
Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destekleme Programı (SODES) kapsamında yapılan proje ER-VAK, Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı Denetimli Serbestlik Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) projeye destek veriyor.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM
Telefon : (0442) 233 38 20 Tasarım : www.e-erzurum.net