Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

HIRSIZLAR NENE HATUN'UN KABRİ BAŞINDAKİ ANIT RÖLYEFİ ÇALDI

Erzurum'un ve ülkenin kadın tarihi kahramanlarından Nene Hatun'un kabri başındaki tunç rölyef, çalındı.

Tarihte 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus harbinin gerçekleştiği ve Nene Hatun'un destanlaştığı Aziziye Tabyası hırsızların mekanı oldu. 2009'da Nene Hatun Tarihi Milli Park ilan edilen Aziziye Şehitlik Anıtı'na 1952 yılında Üçüncü Ordu Komutanlığı'nca Erzurumluların ve Nene Hatun'un Ruslara karşı koymasını anlatan üç adet tunç rölyef yerleştirilmişti. Aziziye tabyasını ziyaret eden vatandaşlar, 'Nene Hatun'un satırla Rus askerine saldırmasını anlatan' rölyefin yerinden sökülüp götürüldüğünü görünce şaşkınlık yaşadı. Önceki yıllarda da tunç rölyefler çalınmak istemiş ancak, hırsızlar bu çirkin emellerinde başarılı olamamıştı. Karların erimesiyle tabyalara ziyaret eden çıkan vatandaşlar Nenehatun'un düşman Rus askerine baltayla karşı koymasını anlatan tunç rölyefin yerinde olmadığı fark etti. Nene Hatun'un satırla Rus askerine saldırması'nı anlatan rölyef, 2 yıl önce inşaat ustaları tarafından söküldüğü kaideye betonla yapıştırılıp, çevresi de metal çerçevelerle betona vida yardımı ile sabitlenmişti.

GÜZEL: BU NASIL VİCDANSIZLIK!

Nene Hatun'un rölyefinin çalınması karşısında şaşkınlık ve utanç yaşadığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, hırsızlardan rölyefi geri getirmelerini istedi. Güzel, rölyefin madde değerinin olmadığının ancak maneve değerinin Erzurumlular ve Türk milleti için yüksek olduğunu ifade etti. Güzel, hırsızlık olayı karşısında söyleyecek kelime bulamadığını dile getirerek, "Tarihi mirasımız içindeki en seçkin örneklerinden bir tanesi Aziziye Tabyasıdır. 1887- 1888 Osmanlı- Rus Harbi'nde düşmana kahramanca karşı koyduğumuzun yerdir Aziziye Tabyası'nda Nene Hatun'un kabri başındaki anıttan çalınan rölyef bizleri üzmüştür. Hırsızlar rölyefi getirsin parası neyse verelim.Ne yazık ki 1887- 1888'de düşmana karşı savunmuş olduğumuz bu tabyaları hırsızlara karşı uzun yıllardır savunamıyoruz. Rölyeflerden birisi bir kaç gün önce hırsızlarca yerinden sökülüp götürülmüş.Bu nasıl vicdansızlıktır, bu bizi üzdü. Şehitlerin kemiğini sızlattı bu nasıl vicdansızlık, kepazeliktir. Üzüntümü anlatmaya kelimeler yetmiyor, hırsızlara sesleniyorum çalacak başka bir şey bulamadınız mı rölyefi yerine bırakın maddi karşılığını verelim bunun manevi tarafı bizim için önemli." şeklinde tepkisi gösterdi.

ZEYNAL: ERZURUM'A İHANET EDİLDİ

Yazar Abdurrahman Zeynal, Nene Hatun'un rölyefinin çalınması karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getirdi. Zeynal, 1952 yılında Sivas Devlet Demir Yolları CER atölyelerinde yaptırılan 3 adet rölyeften birisinin çalınmasının tarihe, Erzurum'a ve Türk milletinin değerlerine yapılmış kötülük olarak nitelendirdi. Hırsızların çaldıkları rölyefe geri getirip bırakmalarını isteyen Zeynal, "Hırsızlar çaldıkları güzelim rölyefleri getirip teslim etsinler. Görevlilerden bu tarihi mekanı daha iyi korumalarını istiyorum." dedi.

Dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Nurettin Baransel tarafından Aziziye Tabyası'na, 1952 yılında Aziziye Şehitlik Anıtı yaptırıldı. Aziziye Kahramanı Nene Hatun'un da katılımıyla Şehitlik Anıtı'nın açılışı düzenlenen görkemli törenle gerçekleştirilmişti. Anıtın açılmasından 3 yıl sonra Nene Hatun zatürreden yaşamını yitirdi. Şehitlik Anıtı'ndaki 3 bronz rölyef ise Sivas Demiryolu Cer Atölyesi'nde yapılmıştı.

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net