Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

'AŞIK SÜMMANİ'YE' SAYGI GECESİ

Yakutiye Belediyesi Yakutiye Kent Meydanında, Aşık Sümmani’ye Saygı gecesi düzenlendi.

Erzurum Ajans-Yakutiye Belediyesi Yakutiye Kent Meydanında, Aşık Sümmani’ye Saygı gecesi düzenlendi. Erdal Güzel, İsmail Bingöl ile, aşıklar Fuat Çerkezoğlu ve Sıtkı Eminoğlu’nun katıldığı gecede Sümmani’nin hayatı ve bade alması anlatılıp, ona ait şiirler seslendirildi. Ali Korkut, değerlerin yaşatılması için onlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Teröre karşı vatan topraklarını koruyan şehitler için aşır okunup, dua edildiği gecede Şehitler için atışmalar da yapıldı.

Ervah-ı ezelden levh ü kalemden / Bu benim bahtımı kara yazdılar / dizeleriyle asırlar ötesinden seslenen Aşık Sümmani, Yakutiye Kent Meydanında anıldı. Erdal Güzel, İsmail Bingöl’ün sözleri, Fuat Çerkezoğlu ile Sıtkı Eminoğlu’nun sazıyla anlattığı Sümmani, ‘Sümmaniye Saygı’ gecesinde ilgiyle izlendi. Badeli aşıklar kervanının son halkalarından olan Aşık Sümmani, bade alışını; Vardım saf saf olup durmuş divana / Ben de el bağlayıp geçtim bir yana dizeleriyle anlatır. Asıl adı Hüseyin olan Sümmani, 1861 yılında Erzurum’un Narman ilçesi, Samikale Köyü'nde doğmuştur. Sümmani’nin 10-11 yaşlarına geldiğinde, aşk badesini içtiği bilinmektedir.

Asıl adı Hüseyin olan Sümmani, rüya aleminde aşk badesini içer, Dervişler ona söylerler;

-Oğul, buna aşk badesi derler. Sevdiğin kız aşkınadır. Kızın adı Gülperi'dir. Bedahşah kentinde Şah Abbas'ın kızıdır. Sen Onun. O da senindir. Birbirinize aşık maşuk'sunuz. Dervişlerden biri Gülperi'nin cemalini gösterir. Üç bardak Hüseyin'e, üç bardak ta Gülperi 'ye verirler. Yeşil mürekkeple yazılı bir kitap okuturlar. Sümmani, bu hali; Üç harf okuttular yeşil yapraktan / Okudum harfini noktasın tek tek diyerek rüya aleminde vardığı mekanı dizelere aktarır. Ancak Sümmani’nin bu dünyada kavuşmasına izin yoktur. Sen içün dünyada kavuşmak haram / dizesi bunun içindir.

Sümmani, aşkıyla yanar ve köyünde duramaz. Bu aşk uğruna, sevdiğini aramaya yollara düşer. Önce Kafkaslar'a, oradan İran'a gider. İran- Turan illerini dolaşır. Ama Gülperi’ye kavuşmak başka bir hayatadır. Sümmani araya araya, 5 Şubat 1915’te doldurduğu ömrünü, Samikale köyünde noktalar.

KORKUT, “DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

“Sümmani’ye Saygı Gecesi” öncesinde vatan toprakları için canlarını feda eden Şehitler için Aşır okunup, dualar edildi. Belediye Başkanı Ali Korkut, “Sümmani için ‘Saygı Gecesi’ değerlerimize sahip çıkışımızdır. Yarınlara daha güçlü adımlarla, değerlerimizi yaşatarak atabiliriz. Yakutiye Kent Meydanı bunun için var, insanımız için var. Etkinliklerin anlamı da budur” şeklinde konuştu.



 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net