Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

Er-vak’ dan 12 Mart açıklaması

  16 Şubat 1916’da Rus istilasına uğrayan ve eli kanlı Ermeni çetelerinin vahşetine maruz kalan Erzurum, 12 Mart 1918’de Kazım Karabekir Paşa komutasındaki şanlı ordumuzun şehri işgalcilerden kurtarmasıyla hürriyetine kavuşmuş, bu işgal sırasında Erzurum’un yaşadığı  ıstıraplı günler,dadaşların hafızalarından silinmemiştir.

Bu karanlık günlere rağmen Erzurumlular yaralarını barış ve kardeşlik gibi ulvi duygularla sarıp, dadaşlık kültürü içerisinde asla yeri olmayan kin ve intikam duygularına asla kapılmamışlardır.

Erzurum ve Erzurumlunun tarihi, coğrafyasını kaplayan karlar gibi bembeyazdır.
12 Mart 1918’den sonra acılarını bağırına basan Erzurum, ulusal kurtuluş harekâtına koşup Gazi Mustafa Kemal’i hemşerisi ve milletvekili yaparak Kuvay-i Milliye ruhuna sahip çıkmış, milletçe emperyalist güçlere karşı verdiğimiz milli mücadelenin ilk adımlarının atıldığı şehir olmanın bahtiyarlığına erişmiştir.

Bu gün Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 96 yılını idrak etmekteyiz.           
Bilindiği gibi her yıl kurtuluş günleri şehrimizde ve ülkenin çeşitli yerlerinde değişik etkinliklerle kutlanmaktadır.

Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) olarak 12 Mart kurtuluş törenlerinin bilimsel ve çağdaş normlara uygun bir şekle dönüştürülmesinden yanayız.

Ve diyoruz ki; 12 Martlar artık Ermeni askeri kıyafetine sokulmuş garibanların, sözde milis kuvvetleri tarafından tahta tüfek ve sopalarla kovalandığı mizahsı bir yapıdan soyutlanarak, daha anlamlı günler biçiminde kutlanmalıdır.

12 Martlarda; şehrimizin kalkınmasında ve gelişmesinde kat ettiği yollar sorgulanmalı, şehrimizin yaşamakta olduğu sıkıntıların sebepleri tespit edilip, problemlerin çözümlerinde izlenecek yollar ortaya konmalıdır.

Düşmanlarımıza karşı vermiş olduğumuz (kadınlı – erkekli) mücadeleyi artık cehalete, yoksulluğa, geri kalmışlığa karşı da vermeliyiz.

12 Martlarda,sözde ermeni soykırımı iddialarının çürütüldüğü insanlığa; soykırıma uğrayan acılı şehrimizin, insanımızın yaşadıklarının anlatıldığı uluslararası nitelikte toplantılar düzenlenmeliyiz.

12 Martlar, Erzurum’un kalkınma ve gelişmesine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirildiği günlere dönüştürülmeli, şehrimizin çağdaş, modern ve yaşanılabilir bir kent haline gelmesi konusunda kazandığımız edinimlerin kutlandığı günlere çevrilmeli ve

 ülkenin dört bir yanına dağılmış hemşerilerimize aidiyet duygularının verildiği etkinliklere dönüştürülmelidir diye düşünmekteyiz.

Yani kısaca; mesut, müreffeh ve dadaşlık ruhunun hâkim kılındığı, özlediğimiz bir Erzurum için, 12 Martların mana ve heyecanları çok iyi değerlendirilmelidir.
Tüm Erzurumlu kardeşlerimizin 12 Mart kurtuluş bayramlarını tebrik ediyor, Vatan-i Asli’den gurbetteki tüm dadaşlara en içten sevgi, selam ve muhabbetlerimizi sunuyoruz.
                                               

12.03.2014
Ecz Erdal GÜZEL
Er-Vak Başkanı

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net