Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

GÜÇLÜ KADIN SEMPOZYUMU

Atatürk Üniversitesi ve Er-Vak işbirliği ile yapılan “Güçlü Kadınlar” sempozyumu büyük ilgi uyandırdı.

Üç oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumda hayatın her alanında başarılı olan “Güçlü Kadınlar” hakkında sunumlar yapıldı.

Etkinliğin mimarlarından Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda  Er-Vak Kadın komisyonu üyesi olan Prof.Dr.Zülal Özkurt, “Bu sempozyumu hazırlamalarındaki amaçlarının, kadının değerini ve moralini yükseltmek için güçlü kadın rol modeller eşliğinde tarihte, edebiyatta, bilim dünyasında, İslam’da, sanatta, musikide ve is dünyasında başarılı Türk kadınının önemini vurgulamak ve bu sayede kendilerini güçlü hisseden, özgüveni yüksek kadınların, mutlu bir ailede daha iyi bir eş, daha iyi bir anne, hayırlı nesilleri yetiştiren hayırlı bir öğretmen, başarılı bir is kadını, yani sosyal hayata ve topluma tüm yönlerden katkısını sunan üretken, verimli, saygın bir insan ve en önemlisi de aynanın karşısına geçtiğinde kendisiyle gurur duyan ve asil önemli olanın da her şeyden bağımsız olarak tam da bu an ve bu duygu olduğunun farkına varabilen kadınlar olarak hayatların sürdürmelerine destek olmak, kadınların çalışma azmini ve hedefini yükseltmek, motivasyonunu artırma konusunda milli hedefler doğrultusunda kadınlara misyon yüklemek ve rol model seçmeleri için vizyonlarını genişletmeye yardımcı olmaktır.” diye özetledi.

Er-Vak Başkanı Erdal Güzel ise erkek egemen bir coğrafyada yaşandığının altını çizerek, kadın cinayetlerinin zirve yaptığı bu süreçte “Güçlü Kadın” sempozyumu ile kadının gücünün hatırlatılmasını ve bir farkındalık oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek Cumhuriyeti kurarak kadınlara haklarını veren Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla andıklarını söyleyip, sempozyuma ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı’ya ve sempozyuma destek veren katılımcılara teşekkür etti.

Erzurum’un kadın egemen bir şehir olduğunu belirten Güzel ,Milli kahramanı kadın olan tek şehrin Erzurum olduğunu hatırlatarak, tarihte  isminden bahsedilen çok sayıda  Erzurumlu güçlü kadınların varlığından bahsedip, bunlar içerisinde İzmir İşgali sırasında Erzurumlu kadınları toplayıp miting yapan Faika Hakkı Hanım’dan, Kurtuluş Savaşı’nda müfrezesi ile destan yazan üsteğmen Fatma Seher’den örnekler verdi.

Güzel. Semerkant’a “Şehirlerin Şahı ”,Kahire’ye “Şehirlerin Annesi”,Kurtuba’ya “Şehirlerin Pırlantası” ismi verildiği gibi Erzurum’a da “ Güçlü Kadınların Şehri” denilmesinin uygun olacağını belirtti.

Prof.Dr. Leyla Sağlam’ın başkanlığını yaptığı İZ BIRAKAN TÜRK KADINLARI başlıklı  birinci oturum

Prof. Dr. Esin Dayı- Tarihte Türk Kadını

Prof. Dr. Nesrin Feyzioğlu- Edebiyatta ve Musikide Türk Kadını

Dr. Veli Kılıçarslan- Tanzimat Sonrası Edebiyatta Türk Kadını

Doç. Dr. Didem Özışık- Sanatta Türk Kadını

Prof. Dr. Zülal Özkurt- Bilimde Türk Kadını başlıkları altında sunuldu. Başkanlığını Doç. Dr. Dilşad Güzel’in yaptığı ikinci oturumda TOPLUMSAL YAŞAMDA TÜRK KADINI başlığı konusu

Doç Dr. Esra Hacımüftüoğlu (İslam’da Kadın)

Av. Ayşe Dilruba Çınar Karadabağ (Hukukta Kadın)

Prof. Dr. Mevlüt Özben ( Sosyal Hayatta Kadın)

Prof. Dr. Nuray Karaca ( Ailede Kadın)

Eda Çalıkuşu(  İş Dünyasında Kadın) başlıkları altında sunuldu.

Son oturum ise Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar başkanlığında  CUMHURİYET KADINLARI konusuyla

Dr. Öğr. Üyesi Esra Çınar Tanrıverdi ( Pandeminin Kadın Kahramanları)

Nuran Çelenk,  Havva Kanca ,Arzu Özdoğan (Köy Öğretmenleri Ve Köy Ebeleri) başlıklarıyla anlatıldı.

Vali vekili Can Atak,Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat ve Rektör Yardımcısı

Prof.Dr.Ayşebayrakçeken ile çok sayıda akademisyen ve izleyicinin katıldığı  sempozyum

Prof.Dr.Hüseyin Yurttaş’ın şiir dinletisi ile son buldu.




 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net