Menu


Hava Durumu



   İnternette Er-Vak

ERVAK başlattı, Türkiye'ye mal etti

"Sarıkamış Harekatı ve Allahü Ekber Şehitleri"nin Türkiye gündemine oturtulmuş olmasının temelinde Erzurum ve Erzurum Kalkınma Vakfı yatıyor.





Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, "Sarıkamış Harekatı ve Allahü Ekber Şehitleri"nin Türkiye gündemine oturtulmuş olmasının temelinde bundan 14 yıl önce Erzurum'da başlatılan bir gişimin yattığını söyledi. Güzel, bu girişim sayesinde Sarıkamış Şehitleri'nin artık her yıl anılmaya başlandığını ve ulusal bir organizasyona dönüştüğünü belirterek, bunun ERVAK'a ait önemli bir hamle olduğunu kaydetti. 

ERVAK Başkanı Erdal Güzel, "Sarıkamış Şehitleri" organizasyonunun dününü anlattı. Erdal Güzel, Sarıkamış Harekatı'nda yaşananların gün yüzüne çıkmasıyla birlikte konuyla sadece ERVAK'ın ilgilendiğini belirterek, "Bugün ulusal bir organizasyona dönüşen Sarıkamış Şehitleri'ni anma etkinliklerinin meşalesi bundan 14 yıl önce Erzurum'da ateşlenmişti" ifadesini kullandı. Necati Bölükbaşı'nın ERVAK Başkanı olduğu 2002 yılında yapılan bir yönetim kurulu toplantısında Sarıkamış Harekâtı konusunun masaya yatırıldığını hatırlatan Güzel, "Yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Durkaya Ören ve Dursun Şen'in teşvikleri ve diğer vakıf üyelerinin desteği neticesinde Allahuekber şehitleri ve Sarıkamış Harekâtı ERVAK'ın gündemine alınmıştı" diye konuştu. 

SULTAN SEKİSİ İLE TEMELİ ATILDI 

Erzurum Kalkınma Vakfı'nın kurulduğundan bugüne kadar geleneksel olarak "Sultan Sekisi" isimli toplantılar yaptığını anımsatan Güzel, "Sultan Sekisi toplantılarında şehri ilgilendiren önemli konularından biri seçilerek bu konu etrafında farkındalık oluşturup, yol haritaları hazırlamaktır. İşte 2003 yılındaki Sultan Sekisi Toplantısı'nın konusu "Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber" şehitleri olmuştur. 5.Temmuz 2003 yılında Erzurum Lisesi Konferans Salonunda Yard. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Sanatçı Özhan Eren ve Bingür Sönmez'in katıldığı panelle birlikte Sarıkamış Harekâtıyla ilgili ilk meşale ateşlenmiştir. Allahuekber Dağları'ndan getirilen çiçeklerle süslenen salondaki panele halkın ilgisi çok büyük olmuş, ERVAK tarafından bastırılan Yavuz Özdemir'in "Bir Savaşın Bilinmeyen Öyküsü" isimli kitap izleyicilere ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Dönemin valisi Mustafa Malay'ın, Belediye Başkanı.Mahmut Uykusuz'un, Kolordu Komutanı Korgeneral Şaban Recai Öztürk ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın destekleriyle hayat bulan bu girişim, aynı gün torunları ile şehitlerin buluşturulmasıyla maksadına ulaşmıştır." şeklinde konuştu. 

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN SEFERBERLİK 

5 bin civarında Erzurumlunun dedelerinin şehit olduğu Allahuekber dağlarına götürüldüğünü, kurulan çadırlarda torunlarının geceyi şehit dedeleri ile beraber geçirdiklerini kaydeden ERVAK Başkanı Erdal Güzel, "Bu manevi hava ülkenin dört bir yanında karşılık bulmuş, neticede yıllar sonra Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber Şehitleri ülke gündemine taşınmıştır. ERVAK bu heyecan fırtınasının devam etmesi için aynı yıl 22 Aralık günü 9. Kolordu'nun takip ettiği yolda şehitler anısına yürüyüş düzenlemiştir. 2004 yılında "90 yılında 90 000 şehidimizi anıyoruz "sloganı ile yola çıkan Er-Vak yine büyük bir katılımla Allahuekber Dağı'nda şehitleri anmış ve Aralık ayında aynı yürüyüşü devam ettirmiştir. Kışın yapılan etkinliğe Atatürk Üniversitesi'nin yapmış olduğu kardan heykeller daha bir anlam katmış, gelişen bu süreçle birlikte Sarıkamış Harekatı ile ilgili kitaplar, romanlar ortaya çıkmaya başlamıştır. 2005 yılında ERVAK yönetimi değişmiş olsa da görevi devir alan bizler "Sarıkamış Harekatı ve Allahuekber Şehitleri" ile ilgili vakfın çalışmalarını aksatmadan devam ettirmiş ve ülke gündeminde tutulmasında üzerimize düşen görevi lâyıkıyla yaptık." diye konuştu.  

 ERVAK BUNU BAŞARMIŞTIR 

Tarihsel seyri içerisinde Erzurum'da başlayan ve şehitlerin büyük bir kısmının Erzurum sınırları içerisinde kaldığı bu harekâtın Erzurumlular tarafından ülke gündemine taşınmasının manevi bir sorumluluğu yerine getirmek olduğunun altını çizen Güzel, ERVAK'ın bunu başardığını ifade ederek, "Bu olayın Erzurum da şekillenmesi ve etkinliklerin Erzurum'dan başlatılması Erzurum ve Kars arasında bir takım fikri ayrılıklara yol açmış olsa da, ERVAK, şehitler için yola çıkıldığının manevi bilinci ile 2007 yılında Erzurum ve Kars Valiliklerinin ortaklaşa yapılmasına karar verdiği Allahuekber Şehitlerini anma etkinliğine büyük katkı sağlamış ,aynı yıl Köprüköy'de ki şehitler anıtının açılışında ciddi emekleri olmuştur. Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan Kahraman Çocuklar Rölyefinin hazırlanma aşamasında katkı sağlayan Er-Vak, Sarıkamış Harekatı ve Allahuekber Şehitlerini anma programlarının devletin resmi politikası olmasından sonrada bu etkinlikleri yetkililere bırakmıştır" dedi.

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net