Menu


Hava Durumu



   Haftalık Yazılar

Harbin İzlenimleri (III)

 


  21 Şubat Cumartesi günü sabah 09.00’da Çinlilerle birlikte, Harbin 2009 bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.Toplantı sonunda komisyonlara ayrılarak, ayrı ayrı gruplar halinde toplantılarımızı sürdürdük.Prof. Dr. Kadirhan Bey, Dr. Mahmut Avcı ile birlikte, Sağlık Komisyonu olarak katıldığımız komisyondan, 2011 ile ilgili sağlık alanında hiçbir sorun yaşamayacağımızı anlamış ve bilgilenmiş olduk.
BİNDALLI EKİBİNİN GELİŞİ
21 Şubat Cumartesi günü, Sn. Valimiz Sami Bulut Bey, ekiple vedalaşarak Erzurum’a döndüler.24 Şubat kapanış seremonisinde gösteri yapacak bindallı ekibimiz ve Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler Harbin’e geldiler.Cıvıl cıvıl Türk gençlerini etrafımızda görünce, ekibin moralleri de birazcık yerine geldi.
ÇİNLİLERİN GÖSTERİ SÜRESİ AYARLAMASINA İTİRAZ
Çinliler, kapanış seremonisinde bindallı ekibine sekiz dakikalık bir süre vermek istediler, Kemal Bey’in diretmesi üzerine, zorla da olsa bu süre on beş dakikaya çıkartıldı.
25 Şubat günü otelimizin yanındaki görkemli bir binada açılan kültür fuarı ise harikaydı.
Her türlü sanat eserlerinin sergilendiği bu fuarda, Çin kültürüne ait çok enteresan çalışmaları zevkle izledik.
TİBET EL SANATLARI
Özellikle; Tibetlilerin otantik el sanatları, Budizm’le ilgili eserleri çok ilginçti.
Buz Hokeyi, Short - Track, Curling, Buz Pateni yarışmaları şehir içerisindeki tesislerde, diğer yarışmalar ise Harbin’e iki ila dört saatlik mesafedeki Maoershan ve Yabuli’de gerçekleştirildi.Yarış pistlerimiz ile tesislerimizin, hava limanımıza ve sağlık merkezlerimize yakınlığını hatırlayınca, işimizin çokta zor olmadığını, bunun iyi bir avantaj olduğunu düşündük.
KAPANIŞ SEREMONİSİ
28 Şubat günü kapanış seremonisi için gittiğimiz salon, açılış seremonisinin yapıldığı salondu ama öyle bir dekorasyon yapılmıştı ki başka bir salona mı gittik diye şüpheye düştük.
Kapanış konuşmasından sonra bayrak devir töreninde heyecanımız doruktaydı, kolay değildi, yılların hayali gerçekleşmişti.
Bayrağı önce Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, sonra Rektörümüz Hikmet hoca aldı, sahnede bulunan Kemal Tamer aldığı bayrağı tekrar Hikmet hocaya bırakarak, kürsüde kısa bir konuşma yaptı.Alkışlar arasında Erzurum ismi, dünya basınında artık sıkça duyuluyordu.Çinliler kapanış seremonisini de açılış gibi yaptılar.
İLK GÖSTERİ BİNDALLI EKİBİNDEN
Seremoninin ilk gösterimini bindallı ekibimiz yaptı, Roman ve Karadeniz oyunlarının sergilendiği bu gösterimde, Erzurum folklorundan esintilerin olmaması ise grup arasında bir eksiklik olarak görüldü.1 Mart günü Erzurum delegasyonundan bir grup kafileden ayrılıp, Pekin’e geri döndük.Büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Küçükler, Vali Muavinimiz Mehmet Gök, İl Genel Sekreteri Selami Altınok,  B. Şehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın, Dursun Ali Kırmızıtaş, Bilal Yılmaz, Mehmet Erdem, Okan Toker, Ali Güllüce,  Dr. Mahmut Avcı, Fikret Öztürk, Üniversite Genel Sekreteri Üstün Özen’le birlikte iki gün Pekin’de kaldık.
TİANANMEN MEYDANIN GÖRKEMİ
Çin Seddi’ni, saklı kenti ve meşhur Tiananmen meydanını hayranlıkla dolaşıp, arkamızda muazzam bir kültürün sempatik insanlarını ve 2009 kış oyunlarının güzel anılarını bırakarak, Türk kafilesiyle buluşup, Erzurum’a doğru yola çıktık.Bu arada on bir yıldır Pekin’de yaşayan ve Cihan Haber Ajansı’nın Çin’deki muhabiri olan İspir’li hemşehrimiz Osman Bey, haberleri profesyonel bir biçimde Türkiye’ye aktardı.
Ana lisanı gibi Çinceyi konuşan Osman kardeşimiz, Çinli bir hanımla da evlenmiş, orada kendine bir düzen kurmuş, memleket hasretinden gayri, fazlaca bir şikâyeti yok. Kendisine veda ettiğimiz gün oldukça üzülmüştü “Çin’de bu kadar Erzurumluyu bir arada daha ne zaman bulurum” diye de espri yaptı.
2011 İÇİN TECRÜBE
Harbin’de kaldığımız süre içerisinde, başta Sn. Valimiz ve Sn. Rektörümüz olmak üzere, delegasyonun tüm üyeleri 2009 oyunları için, Çinliler tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katılım sağlayarak, kendilerini ilgilendiren konularda yeteri kadar araştırma yapıp, bilgi toplayıp, tecrübe edindiler.
BAŞARIYA OLAN İNANÇ
2009’da gördüklerimizden kısaca şöyle bir durum çıkartabiliriz; tesisleri tamamlayıp, yarışmaları yapacağımızı ve bu işi yüzümüzün akıyla başaracağımızı anlamış olduk.
Şehrin görüntü itibarı ile yeteri kadar hazır olmadığını da ifade etmek zorundayız.
Ayrıca iklim şartlarının, bir coğrafyanın kalkınmasında çok fazla faktör olmadığını da tespit ettik ve görmüş olduk.Pekin’e gidiş organizasyonumuzla ilgili tüm işlerimizi Ali Güllüce profesyonelce halletti.Her kareyi görüntüleyen Okan Toker ise yediği Çin hurmalarının verdiği enerji ile görevini hakkıyla yapanların başında geliyordu.
ERZURUM’A DÖNÜŞ
Erzurum hava alanına inişte, belli bir siyasi düşüncenin mutluluğu sahiplenme düşüncesi, ekiptekileri rahatsız edince, hevesimizin yarım kaldığını ve kalabalığa karışmadan, hava alanının bekleme salonunda kalmayı tercih ettik.Erzurum delegasyonu olarak, parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve halkımızın katılacağı ortak bir törenle, bu bayrağı şehre teslim etmeyi arzulamıştık.
SİYASETİN KURALSIZLIĞI
Bu hassasiyetin gösterilmemesi ise siyasetin kural tanımadığını, bir kez daha bizlere hatırlattı.
On sekiz gün kaldığımız seyahatimiz sırasında, 2011 üniversiteler arası kış oyunlarını başarabileceğimize fazlasıyla kanaat getirdik.
Erzurum’u dünyaya tüm yönleriyle tanıtmanın fırsatı olarak kabul ettiğimiz 2011’i, birlikte çalışmak ve hareket etmekle, sorunsuz bir şekilde gerçekleştireceğimizi kabul etmek durumundayız.
BAŞARI İÇİN PROFESYONELLİK ŞART
2011 için gerekli tesisleri yaparken, şehrin köhne halini düzeltip Erzurum’u dünyaya en etkili bir şekilde tanıtmanın hesaplarını profesyonelce yapmak durumundayız.
2011’i en güzel bir şekilde başaracağımıza tüm kalbimizle inanıyor, kış turizmi açısından Erzurum’un geleceğinin çok parlak olacağının müjdesini şimdiden vermek istiyoruz.
Elveda Harbin 2009, merhaba Erzurum 2011…
Hayırlı olsun…


Erdal Güzel 14 Mart 2009 Cumartesi
 

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net