Erdal Güzel 08 Ağustos 2010 Pazar
YAŞ sebze ve meyvelerde tespit edilen kanserojen etkili “Aflotoxin” isimli madde, vatandaşın fazlaca ilgisini çekmese de silahlı kuvvetlerin komuta kademesiyle ilgili YAŞ toplantısının yeterince ilgi görmesi, demokrasi kavramının tam yerleşmediği ülkemizde bize özgü bir durumdur.
YAŞ’ın gündeme gelmesiyle birlikte, YAŞ kelimesini sosyal yaşamımızda ne kadar çok kullandığımızı da hatırlamış olduk.
Bu hatırlatmalarda; YAŞ-larını gizleyen süper starların, YAŞ günü partilerinde kestikleri YAŞ günü pastalarından bahsedecek değiliz.
Devlette emeklilik YAŞ-ı 65 olmasına rağmen, “Devleti yöneten siyasilerde bu kriterler neden aranmaz?” diye sormayacağız.
Bir hayli sıkıntılı geçen YAŞ toplantısı;
Albay Dursun Çiçek’in YAŞ mı? Kuru mu? diye bir türlü çözüme kavuşmayan imzasını,
Başbakan’ın, 12 Eylül cuntacıları tarafından asılan ülkücü Mustafa Pehlivanlı’nın veda mektubunu okurken akıttığı göz YAŞ-larını,
“Akıl YAŞ-ta değil baştadır” diyen YAŞ-lı Erbakan’ın, kaptırdığı partisini ele geçirmek için yaptığı manevraları,
Dönemin Genel Kurmay Başkanı YAŞ-ar Büyükanıt’ın zırhlı arabasını ve Başbakanla aralarında geçen sır konuşmayı,
Hain terör örgütünün saldırılarında şehit olan Mehmetçiklerin cenaze törenlerinde dinmeyen göz YAŞ-larını,
12 Eylül cenderesinde işkencelerden nasibini almış olan siyasetçi YAŞ-ar Okuyan’ın “O yıllar” isimli kitabını unutturmuşa benziyor.
YAŞ zeminler kaygan olur, dolayısıyla böyle yerlerde yürümek risklidir ve ihtiyat ister, siyaset ise kaygan zeminlerde ustalıkla gezinme becerisidir, yani YAŞ tahtaya basmamaktır.
“Demokrasi öğreteceğiz” diye, “Ağaç YAŞ iken eğilir” prensibi, zorlandığında ağacın kırılmasına sebebiyet verileceği gibi, kurunun yanında YAŞ-ın da yanma ihtimalinden söz edilebilir,
YAŞ kesenlerin baş kesmeyecekleri de ümit olunan bir beklentidir.
Çocukları YAŞ-amayan aileler yeni doğan çocukları YAŞ-asın diye onlara “YAŞ-ar” ismini koyarlar.
İlk etapta; YAŞ-ar isimleri arasında, Âşık YAŞ-ar Reyhanî gibi söz ustasını, YAŞ-ar Kemal gibi kalem erbabını, YAŞ-ar Doğu gibi cihan pehlivanını, bu sıralar ekranlarda görmediğimiz, ama Ramazan’da sık göreceğimizi tahmin ettiğimiz “Allah ile Aldatanları” deşifre eden YAŞ-ar Nuri Öztürk Hoca’yı sayabiliriz.
YAŞ-lı dünyamız üzerinde YAŞ-ayan canlılar, aşkın gücün kendilerine takdir etmiş olduğu ömür sürecini, hayatta kalma mücadelesi ile geçirirler.
Vahşi YAŞ-amda süreç, YAŞ-amak için başka bir YAŞ-amın hayatına son vermekle sürerken, insanlık âleminde hayat, YAŞ-atmak ve yok etmek üzerine seyretmektedir.
Hastalıkları yenip, YAŞ-am süresini uzatmak için çabalayan insanoğlu, bir yandan da geliştirdiği silahlarla insanı nasıl yok edeceğinin de hesabı içerisindedir.
“YAŞ-am hakkı her ne kadar kutsaldır” denilse de Âdem’in oğullarından Kabil’in kardeşi Habil’i öldürmesinden bu yana, insanların YAŞ-am hakları; egemen güçlerin, zalimlerin, acımasızların bitmeyen ihtirasları yüzünden ellerinden alınmaktadır.
Tarih; gücü ele geçirerek otorite kuranların, mazlumu ve güçsüzü nasıl ezdiklerini yazdığı gibi, güç ve otoriteyi insanlık hizmetine sunmak gayreti içerisinde olanların da varlığından bahsetmektedir.
İlahi öğretilerin ve düşünce sistemlerinin temel felsefesi; YAŞ-amak, YAŞ-atmak ve YAŞ-am kalitesini yükseltmek şeklinde özetlense de bu uğurda en fazla ıstırap çekenlerin Peygamberler ve filozoflar olduğu da bilinmektedir.
Canlıları yoktan var eden ve onlara YAŞ-am süresi tanıyan İlahi Kudret, insana verdiği akılla, ondan; kendisini dünyada YAŞ-atacak, insan onuruna yakışır, ideal yol ve metotlar bulmasını istemiştir.
İlahi mesajlar vasıtasıyla desteklenen akıl sahipleri, YAŞ-anılabilir bir dünya kurmaları konusunda sorumlu kılınmışlardır.
Milletin organize olmuş hali olan devlet mekanizması da vatandaşın hak ve hukukunu korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak, ona hizmet etmek düşüncesinden yola çıkılarak ihdas edilmiştir.
Her devletin yönetim biçimleri ayrı olduğu gibi, şu anda beşeri sistemler içerisinde demokrasinin tartışılmaz bir yeri olduğu da itibar edilen bir realitedir.
Siyaset ve kurumlar arasındaki anlaşmazlıkların en asgaride seyrettiği demokrasi anlayışını, elbette ki ülkemizde görmek isteriz.
YAŞ haddinden emekli olanlarla, terfi heyecanı YAŞ-ayanların ve umduğunu bulamayanların tartışıldığı YAŞ toplantısı bir yana, ay yıldızlı bayrağın güvencesi altında, kavganın olmadığı, barışın tesis edildiği, hukukun üstün kılındığı, sağlıkta, eğitimde, gelir dağılımında eşitliğin sağlandığı, inanç, düşünce ve ibadet özgürlüğünün olduğu bir yönetim özlemi önceliğimizdir.
Şeyh Edebali’nin: “İnsanı YAŞ-at ki devlet YAŞ-asın” tavsiyesi, fazla söze hacet bırakmamaktadır.