1 Haziran 2011 tarihinde yeni yapılan “Erzurum İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda” Sayın Valimiz Sebahattin Öztürk’ün teşrifleriyle “Erzurum Ovasında Kuş Cenneti Fotoğraf Sergisi” açıldı. On gün süreyle açık kalacak sergiye tüm Erzurumlu hemşerilerimiz teşrif ederek bu güzellikleri görebilirler.
Şüphesiz serginin açılması kolay olmamış Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünün değerli hocaları, Cemal Sevindi, Naci Eyüpoğlu, Alper Aykaç ve Ö.Aydın Bekar Beylerin 2005 yılından beri yaptıkları çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Serginin açılmasında emeği geçen İl Genel Sekreteri Selami Altınok ve İl genel sekreter yardımcısı Adnan Yazıcı Bey’lerinde konuya gösterdiği yakınlık ve gayretleriyle böyle bir güzellik sergilenmiştir.
Tarihçiler, Seyyahlar ve Erzurum’a geçmişte yolu düşenler bu yörede kuşların çokluğundan bahsetmişler öyle ki Bazı tarihçi ve Seyyahlar Erzurum ovasında 400 çeşit kuşun varlığından yazdıkları eserlerde bahis ederek buranın bir kuş cenneti olduğunda hem fikir olmuşlardır. Her ne kadar kuş sayısında kesin bir rakam söylemek mümkün değilse bile bu sayının 200-400 arası olduğunda herkes hem fikirdir.
Erzurum depremleri ve Erzurum ovası çalışması yapan değerli bilim adamı Selahattin Tozlu Bey’de Erzurum Ovası’nın bir kuş cenneti olduğunu tarihsel kayıtlardan çıkararak yazmıştır.
Erzurum Ovasında kuş sayısının azalmasına neden olan sazlıkların 1950 sonrasında drenaj kanalları açılarak kurutulmuş olmasıdır. Hava alanı yapım çalışmaları devam ederken ovada açılan derin kanallar yardımıyla ova bataklık ve sazlık olmaktan çıkarılmış böylece kuşların yaşayacakları yaban hayat ortamı yok edilmiş ve kuşlarda bundan etkilenerek bu alanları terk etmişlerdir.
Özellikle son yıllarda dünya turizmine yeni bir tür eklenmiş bu yolla özellikle zengin doğayı seven ve kuşların fotoğraflarını çeken bir turistler topluluğu ortaya çıkmıştır. Sırt çantaları, fotoğraf makineleri ve kameralarıyla dünyayı gezen bu gezginler yaban hayatı da keşfederek insanlara sunmaya devam etmektedirler.
Ülkemiz kuşların göç yollarında olup bundan turizm adına faydalanmayı öncelikleri arasına almalıdır. Turizim işletmecileri bu anlamda turlar düzenlemeli ve ülkemize yeni bir turizm çeşidini getirerek teşvik etmelidirler.
Büyük Nil deltasından Afrika içlerinden havalanan kuşların bir göç yolu da Erzurum ovasından, Çoruh vadisinden ve Tortum şelalesinden geçmektedir. O halde bu güzergâha kuş gözetleme evleri kurulmalı böylece ekonomiye yeni bir çeşit ilave edilmelidir.
Kuş cenneti sergisinin açıldığı İl Genel Meclis binasını da takdire şayan bulduğumu bu vesileyle belirtmek isterim. Bu güzel binanın yapılmasında emeği geçenlere özellikle birtakım olumsuzluklara karşı dik durup bu eserin tamamlanmasında gayret sarf eden İl Genel Sekreterimiz Selami Altınok’a da en kalbi duygularımla teşekkür ederim.
Sergi 10 Hazirana kadar açık olup sanatseverleri beklemektedir.
Daha güzel eserlerde,daha güzel sergilerde buluşmak dileğimle….
Cuma, 03 Haziran 2011
Yazar Abdurrahman Zeynal
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM
Telefon : (0442) 233 38 20 Tasarım : www.e-erzurum.net