Menu


Hava Durumu



   Haftalık Yazılar

ERZURUM VE BEYAZŞEHİR PALANDÖKEN

Erzurum kültür ve ilim şehri demekteyiz. Bunun böyle olmasını her Erzurumlu canı gönülden ister. Çünkü bu bizim varlık sebebimizdir.
Şehrin ruhunu ise şehirle ilgili tarihi anıtların, halk efsanelerinin, masalımsı dünyasının ve şehirle ilgili maddi ve manevi dinamiklerin yazılması, anlatılması ve gelecek kuşaklara bırakılmasıyla olabilir.
Bu doğrultuda Palandöken Belediyesi Başkanı Orhan Bulutlar himayeleri, Muzaffer Taşyürek ve ekibinin hayırlı, doğru ve güzel bir çalışması sonucu “Beyazşehir Palandöken” dergisi yayın hayatına başladı. 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ikinci sayısını okuyucusuyla buluşturdular.
Dergide neler var, neler.
Yaşar Bayar Beyin kaleme aldığı “Vahiy Medeniyeti Ekseninde, Modern Zamanlar ve Erzurum” yazısı dergiye farklı boyut katarken, Şair Nurullah Genç “Yağmur” adlı şiiriyle Peygamberimize olan özlemlerini dile getirmekte, Mehmet Suat Demir Bey’in “Erzurumlu İbrahim Hakkı” adlı yazısı ile 18. yüzyıl Erzurum tefekkürüne bir yolculuk yaptırmaktadır.
Prof. Dr. Ömer Özden Hocanın kaleminden “Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Aşk” adlı yazısı akabinde İbrahim Hakkı Hazretlerinin “Tefviznamesi” bizleri derinlere götürmektedir. Doç. Dr. Rıdvan Canım’ın kaleminden dağ yamaçlarından fışkıran gözeler gibi ferahlatan “İnsan, Şehir ve Kültür” yazısı okuyucuyu serinletmekte, şehrimizin sevilen, sayılan büyüğümüz, hocamız Veli Velioğlu’nun duasıyla çölde su arayıp bulan, susamış dudaklara suyun değmesi gibi hayat buluyoruz.
Necip Fazıl yazısıyla “Erzurum’daki konferansların rengini”, İstanbul’un fethi yazısıyla çağlar öncesine gidiyoruz.
İstiklal savaşı kadın kahramanı Erzurumlu Kara Fatma’yı okurken gözyaşlarımızı tutamıyor , “Dadaş Dursun” yazısıyla silkinip uykudan uyanmamızın hemen olması gerektiğinin farkına varıyoruz.
Erzurum Barlarının anlamını terennüm ederken Abdurrahman Gazi Vakfını tanımaya çalışıyoruz.
İsmail Bingöl Beyin “Şehir Unutulabilir” adlı yazısıyla neleri kaybettiğimizi veya nelere dikkat etmemiz gerektiği hayalimize düşüyor, Abdurrezzak Hocanın kaleminden Mustafa Zihni Efendi namı diğer “Yetim Hocayı” yüz yıl sonra anıyoruz.
Erzurum’un Dadaşı “Edirne müdafii Şükrü Paşayı” okuduğumuzda gönlümüz kabarırken, 1912’nin acıları ile içimizi burkuluyor. Birinci Millet Meclisindeki Mebuslarımızı hatırlarken Kılıç Ruhlu Adam olan Hüseyin Avni Ulaş Beyi Rahmetle anıyoruz.
Erzurum’un yetiştirdiği ender ressamlardan biri olan Haluk Güçlüyü hatırlarken Vedat Aydının kaleminden çıkan “Gelenek ve Modernlik arasında Erzurum” yazısıyla farklı havayı teneffüs ediyor,“Erzurum’dan göç edilmeyecek” kararlarının alındığı “Erzurum Vilayet Kongresi” ve kongrede görev alan kahramanları minnetle, rahmetle ve şükranla anıyoruz.
Naci Elmalı Beyin kaleminden, Ulu Cami İmamı Ketencizadeyi okurken neleri kaybettiğimizi hayıflanarak üzülüyoruz.
“Erzurum Kitaplığı” serisiyle Erzurum kültür hayatına değerli katkılarından dolayı Ezel Erverdi beye şükranlarımızı sunuyoruz.
Erzurum’da Bir İngiliz: Sır James William Redhouse; Türkçenin büyük âlimini Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu hocanın yazısından okuyup, öğrenip bu değerli eseri tanıttığı için Hakan beye teşekkür ediyoruz.
Erzurum’a büyük hizmeti geçmiş Hayati Ülkümen hocaya rahmetler dilerken dizgisi, baskısı, fotoğrafları buram buram Erzurum kokan bu güzel çalışmayı başlattığı için Başkanımız Orhan Bulutlar beye ve Muzaffer Taşyürek hocamıza tekrar teşekkür ederken yeni sayılarda buluşmayı temenni ediyoruz.

ABDURRAHMAN ZEYNAL

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net