Menu


Hava Durumu



   Haftalık Yazılar

ER-VAK

Yaman TÖRÜNER`in ERZURUM ve ERZURUM`luyu aşağılayıcı bir üslupla yazdığı makaleyi hangi maksatla ve nasıl bir ihtiyaçtan dolayı kaleme aldığını anlamak ve kabul etmek mümkün değildir.
Ülkenin saygın bir gazetesinde;ülkenin gerçeklerinden habersiz,Anadolu coğrafyasının kültürel değerlerinden bu denli uzak kendi insanından,onun sosyal yapısından ve tarihinden kopuk ilgisiz ve bilgisiz bu şahısların köşe yazarlığı yapması ve itibar edilir isimler olması ülkemiz için ne büyük bir talihsizliktir.
Y.TÖRÜNER 34yıl evvel bir müddet kalıp sözde gördüğü ve ERZURUM’a mal etmeye çalıştığı hayal ürünü abartmaları ile halusinasyonlar gören bir klinik vakayı hatırlatmaktadır.
Anadolu’nun muhtelif yörelerinde o coğrafyanın iklim şartlarına ve özelliklerine ait giysilerin kullanıldığı malumat sahiplerinin bildiği bir gerçektir.
Y.TÖRÜNER’in Nazım HİKMET isminden haberdar olabileceğini düşünerek şairin KUVA-I-MİLLİYE destanında bahsettiği şiirindeki ( Erzurum güzelleri balam giyer ak yünden ihramı ) dizelerini hatırlatmak isterim.
Çuval içerisinde göstermek istediği Erzurumlu kadınların Aziziye tabyalarında NENEHATUN, NAMEHATUN, TOPAL GÜLİZAR, KARTAL PİRU isimleri ile efsaneler yazdıklarından zat-ı alilerinin haberleri varmıdır?
Çuval içerisinde çöpe atılmış bir obje gibi gösterdiği Erzurumlu kadının Üsteğmen KARA FATMA namı ile Bursa ve İzmit’in kurtuluşunda 330 kişilik müfrezesiyle destan yazdığından haberdarlarmı?
1930 yılında 27 kişilik Erzurum belediye encümenlerinin içerisinde 5 bayan encümenimizin olduğunu biliyorlarmı?
1919 yılında İzmir’in işgalini protesto etmek için yöresel kıyafetli yüzlerce hanımın ABD başkanı Wilson’a telgraf çektiğini duydularmı?
1938’de aramızdan ayrılan ATATÜRK’ümüzün naaşı başında nöbet tutmak isteyen Erzurumlu HİKMET hanımdan ,Hollanda’da yılın azizesi seçilen hemşehrimiz HATİCE hanım’dan bilgileri varmı?
1919 Erzurum kongresini hazırlayıp bağımsızlık meşalesini yakanların o hakir görmeye çalıştığı ehramlı anaların çocukları olduklarını anımsadılarmı?
İstanbul,Ankara,İzmir vs şehirlerde yöresel kıyafetleri ile dolaşanlar yokmudur?
Erzurumlu hanımların caddelerden koşar adım yürüdükleri yalanlarına bu şehirde yaşayanlar olarak nasıl inanabiliriz?
Ordu evinin karşısında yazın geç saatlere kadar müzikli program yapan kadınlar matinası ile meşhur çay bahçesini nasılda görmediniz?
1930-1940 yıllarında bile genç kızların Erzurum’un ana caddelerinde at ile gezdiklerinden size bahsettilermi?
Erzurum erkek şehri demekle milli kahramanı kadın olan tek şehrin Erzurum olduğunun gerçeğinimi inkar ediyorsunuz.
1973’de teknolojik gelişmelerden ülke ne kadar nasiplendiyse Erzurum’da o kadar nasiplendi.O günlerde ülke genelinde tüm şehirlerimizin durumu ne idi? Kaç köyde elektrik, okul,su vs vardı? O günlerde siz mikro teknolojiği biliyormuydunuz? Alafranga tuvaletle ne zaman tanıştınız?
Ramazanla ilgili önyargılı düşünceleriniz kabul edilebilir değil;o günlerde size Erzurum’un gerçek yüzünü gösterecek yakınlık kurduğunuz bir Erzurumlu yokmuydu?
Ticarette arz ve talep kavramlarını bildiğinizi umarım.Erzurum’da Ramazan bütün ritüellerine uygun olarak kabul görür.
Çoluk,çocuk tüm Erzurumlular İslam dininin önemli ibadetlerinden biri olan orucu Ramazan ayı boyunca tutmaya özen gösterirler,Erzurum’un bu özelliğini yerli, yabancı şehrimize gelen her insan bilir ve buna saygı gösterir.
Ramazan ayında gündüz yemek ihtiyacı olan bir avuç insan için tüm lokantaların açık tutulması mantıklımıdır?
2011 Üniversiteler arası kış oyunlarına ev sahipliği yapacak çağdaş,modern ve uygar bir çizgiyi kendi kültürel mirasını reddetmeden hedefleyen Erzurum’u karalamaya,imajını zedelemeye hiç kimsenin hakkı yoktur.
8 Mart Dünya kadınlar gününde Erzurum kadınını çöpe atılmış bir çuval olarak ifade etmek Erzurum hanımlarına yapılmış çok büyük bir iftira ve kabalıktır.Bu anlamlı günde Yaman TÖRÜNER’i ATATÜRK’ün hemşehrisi olan Erzurumlulardan özür dilemeye davet ederken kendilerini gerçekleri yazmak üzere Erzurum’a beklediğimizi ifade ediyoruz.

Ecz.Erdal GÜZEL
ER-VAK BAŞK.
09/03/2007

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net