Ankara’da bu yıl ikincisi yapılacak olan Erzurum Günleri’nin açılış programına katılmak için bindiğim taksi şoförü ile sohbet ederek Atatürk Kültür Merkezi’ne doğru yol alıyoruz.
Haymanalı olduğunu söyleyen şoför, dedelerinin seferberlik sırasında Erzurum’dan göç ettiklerini söylediğinde; “Göç göç oldu, göçler yola dizildi” türküsünün yanık dizeleri kulağımda çınlıyor.
Erzurum’dan Kırşehir’e, oradan da Haymana’ya yerleşmiş bu aile gibi binlerce Erzurumlunun Tokat, Amasya, Suşehri ve Haymana’ya kadar uzanan trajik göç hikâyesini hatırlatan bu kısa sohbetten sonra Atatürk Kültür Merkezi önünde iniyorum. Çifte Minareli Medrese olarak tasarlanmış giriş kapısından geçip, geçen yıl yaşanan olumsuzluklarla karşılaşmama ümidi ile içeri giriyorum.
Yiyecek, içecek ve gıda satıcılarının bulunduğu büyük çadırın içerisine girdiğim de derin bir nefes alıyorum.
Erzurum Hamsi Tava, Erzurum İçli Köftesi, Erzurum Çeçil Peyniri, Erzurum Çiğ Köftesi gibi bizim kültürümüzle ilgisi ve alakası olmayan görüntülerden bu yıl hiçbir eser olmaması sevindirici bir gelişme olarak ilk intibaının olumlu sinyallerini veriyor. Kadayıfçı Muammer Usta, Recep Usta, İspir Pekmez Ürünleri, Oltu Doğa Peynircilik, Peynirci Murat, Niler, Erçalık Gıda, Livane Gıda, İspir Hortik Gıda, Cennet Kadayıf, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Cağ Kebap, Gelgör Cağ Kebap, Ye Gör Cağ Kebap, Olur Belediyesi Cağ Kebap gibi yerli işletmeler çadır içerisinde gayet güzel hazırlıklarını yapmışlar, ama çadırın içinde Erzurumlu olmayan işletmelerin bulunması da gözden kaçmıyor.
Bu çadırdan çıkıldığında gayet güzel bir sahne düzeni oluşturulmuş, sahnenin karşısında ise kapalı bir tribün misafirleri ağırlamak için dizayn edilmiş. ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Pusula Gazetesi’nden Sevda Güneş ve Cihat İncesu gibi tanıdık bildik simalar yavaş yavaş etrafta görünüyorlar, erken gitmeme rağmen ilk karşılaştığım Atatürk Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Hikmet Koçak Hoca’mız oluyor.
Biraz sonra başta Sn. Valimiz Sebahattin Öztürk ve eşleri ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve şehrin yönetim kadrosu ile STK başkanları yerlerini alıyorlar.
Aksaray Valisi hemşehrimiz Sn. Selami Altınok’un da programa sayın eşleri ile katılmaları bir hayli pozitif etki yapıyor. Başbakan Yardımcısı Sn. Beşir Atalay’ın Erzurum Milletvekilleri Recep Akdağ, Muhyettin Aksak ve Cengiz Yavilioğlu ile birlikte gelmeleriyle tören alanı bir anda kalabalıklaşıyor.
Milletvekillerinden Adnan Yılmaz ve Fazilet Dağcı ile Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Sayıştay Üyesi Ahmet Kartal, Sayıştay Üyesi Halil İbrahim Düzenli, Sayıştay Üyesi Miktat Özkan, KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Eski Erzurum Milletvekillerinden Lütfü Esengül, Aslan Polat, Saadettin Aydın, Nevzat Köseoğlu, Çankaya Üniversitesi sahibi Sıtkı Alp, Akasya Vadisi projesini Pasinler’de gerçekleştiren Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, İl Genel Sekreteri Ednan Yazıcı, TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Polat, Türk Aydınları Vakfı Genel Başkanı İsrafil Çelik, Boks Federasyon Başkanı Eyüp Gözgeç, İl Başkanı Murat Kılıç ve KUDAKA eski Genel Sekreteri Rıfat Altan davete icabet edenler arasında yer alıyorlar.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Erzurum Kültür Turizm Derneği Bar Ekibi’nin gösterisiyle devam ediyor.
Dadaşların oynadıkları hançer barı tek kelime ile göğsümüzü kabartıyor. Saygı duruşu sırasında cumhuriyetimizin kurucucusu, hemşehrimiz, Erzurum Milletvekili Gazi Mustafa Kemal’in isminin okunmaması anlaşılabilir bir durum değildi. Bu eksikliğin siyaseten mi veya bir unutkanlığın neticesi mi olduğu kafalarda bir soru işareti olarak kaldı.
Aksakallı bir ihtiyarın Alvar’lı Muhammed Lütfü Hazretleri’nin “Mevlaya emanet olsun Erzurum” mısralarını okuması çok anlamlıydı.
Açılış konuşmalarında Sn. Beşir Atalay’ın dadaşlık kültürüne vurgu yapan konuşması da oldukça etkileyiciydi.
Plaket ve nişan takdimi yapılan törenin ikinci aşaması ise belki de programın en hassas kısmı idi.
Bu aşamada bir takım olumsuzlukların yaşanacağı hemen anlaşılmaktaydı. Böyle bir uygulamanın herkesi tatmin etmeyeceği ve bir takım kırgınlıklara yol açabileceği önceden hesaplanmalıydı, bu tür endişelerin her zaman olabileceği hesaba katılmalıydı.
Törende böyle bir bölümün olmaması, olmasından hayırlı olurdu düşüncesiyle, gelecek sene yapılacak programda bu kısmın çıkarılması ve genel bir teşekkürün yapılması daha uygun düşer diye temenni etmekteyiz. Yarım asırlık bir mazisi ile şehrin aydınlık yüzünü temsil eden Atatürk Üniversitesi’nin bir nişanla hatırlanması elbette lazım gelirdi, böyle bir sahnenin programda olmaması büyük bir talihsizlikti
Plaket ve nişan töreninin dağıtımını Sn. Recep Akdağ’ın ve Beşir Atalay’ın yapmaları iyi düşünülmüş olsa da bu takdimde Erzurum Milletvekillerinin de bulunması arzu edilen bir durumdu.
Ses sistemindeki arızalar, elektrik direğindeki patlamalar törene biraz sıkıntı vermiş olsa da hemşehrimiz Erdal Erzincan’ın sazıyla yaptığı kısa dinleti bu sıkıntıyı hafifletti diyebiliriz.
Törenin yapıldığı yer ile AKM arasındaki yolun her iki tarafına döşenmiş Erzurum’la ilgili panolar gayet güzel olmuştu, ama stantların kurulduğu AKM’nin giriş kısmının kırmızı renkli flamalar ile donatılması hoş değildi.
Bu kırmızı flamalar yerine Türk Bayrakları veya mavi beyaz renklerden oluşan flamalar kullanılsaydı daha uygun düşerdi diye düşünmekteyiz. İlk saatlerde Türk Bayrağı ve Atatürk resimlerinin yok denecek kadar az olması gözden kaçmadıysa da ilerleyen saatlerde bu eksikliğin giderilmesi bir takım amatörlüklerin olduğunun göstergesiydi.
Geçen yıl kış aylarında yapılan bu tanıtım günlerinin Mayıs ayına denk getirilmesi, yerli firma sayısının fazlalığı, programın müspet yönlerindendi. Yerli basın temsilcilerinin ortada görünmemesi ise oldukça düşündürücüydü ve izaha muhtaç bir durumdu.
AKM içerisindeki stantlarda ilk girişten itibaren EBK, Erzurum Bölge Araştırma Hastanesi, Çay-Kur, Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi, Narman Belediyesi, Oltu Tanıtım Bürosu, Furkan Gümüş, Çınçın Plak, Pasinler Sevdalıları Grubu, Doyum Su, Dedeman, Polat Rönesans ve Xanadu otellerinin müşterek standı, KUDAKA, Karayazı tanıtım standı, Oltu Taşı Sanatını Geliştirme ve Koruma Derneği, Oltu Gümüş, Pasinler Belediyesi, Akasya Vadisi Termal Devre Mülk, Çat Kaymakamlığı, Esnaf Sanatkârlar Odası, Tarım Kredi Kooperatifi, ETSO, ETB, Şenkaya Kaymakamlığı, Çankaya Üniversitesi, Özel Arı Okulları Erzurum Büyük Şehir Belediyesi, Seferberlik Yıllarında Erzurum Sergisi, Hüseyin Köycü Eğitim ve Araştırma Derneği, Palandöken Belediyesi, Final Dershanelerinin Erzurum’un Ünlü Şahsiyetleri ve Erzurum Fotoğrafları Sergisi, Olur Belediyesi, Erzurum Vakfı, ERDEF Kadın Kolları, Emin Pen Prefabrik, Aysun Gemalmaz’ın Filografi, Hülya Saltuklu’nun ihramdan yapılmış hediyelik eşya standı ve Anadolu Sesi Gazetesi gibi yerli stantların yanında; Doğal Tuz, Güdül Bıçakçılık, Filiz Kolye, Gümüş Takı, İdil Takı, Manisa Birliği, Oyuncakçı, Özden Bal, Selma Kurt Eşarp, Buldan Ev Tekstil, Siirt Ürünleri, Bitkisel ilaç ve bijuteri gibi yerli olmayan firmalarında yer alması tanıtım günlerinin gelecek seneler için telafi edilmesi gereken bir yönü idi. Tanıtım stantlarının en görkemlisi tüm Erzurum’u yansıtan 38 parçalık Doğan Hattatoğlu’nun Erzurum Miniatürk sergisiydi.
Eserin sahibi Doğan Hattatoğlu’nun standın başından hiç ayrılmadan gelen ziyaretçilere eserler üzerinden Erzurum’u tanıtması alkışlanacak bir durumdu. Bu stantta Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Emin Öz’ünde bulunması tanıtım için oldukça avantajlı bir durumdu. Erzurum Valiliği standında vali muavinlerimizden Sn. Özgür Aslan ve Naci Aktaş ile Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk’ün gelen misafirlere ev sahipliği yapmaları, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ve Başkan Yardımcısı Muzaffer Taşyürek, Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, Şenkaya Kaymakamı Murat Şener ve Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, Oltu Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat, Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Çat Kaymakamı Doğan Dinç, Karayazı Belediye Başkanı Seyfettin Kırık, Çat Belediye Başkanı Şibli Saydın, Yavi Belediye Başkanı Abdulhalik Yılmaz’ın da aynı hassasiyetle yerlerinde misafirleri ağırlamaları övgüye değerdi.
Zekiye Çomaklı’nın ETB standına renk veren görüntüsü ise tanıtım ayağının bir başka güzel yönü idi.
TBMM Başkanı Sn. Cemil Çiçek’in Erzurum’a olan ilgisi ise stantları gezerken çok daha iyi anlaşılıyordu.
Tanıtım stantları içerisinde Erzurum kitaplığının olmaması, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’ni ifade eden bir bölümün bulunmaması elbette ki büyük bir eksiklikti. Cumhuriyeti kuran şehir olmanın vurgusu tanıtımın öncelikleri arasında tartışmasız ilk sırada olmalıydı.
Erzurum’un ünlüleri ile ilgili sergide Ziya Paşa, Kadı Darir, Ömer Nasuhi Bilmen, Şeyhülislam Feyzullah Efendi, Osman Kemali Efendi, Cevat Dursunoğlu, Prof. Dr. Nusret Karasu gibi bir takım ünlü dadaşların yer almaması ise işin amatör tarafını yansıtmaktaydı.
Geçen sene etkinliklerde yer alan Aziziye ve Uzundere Belediyeleri’nin eksiklikleri hissedilse de Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz’in törende olması bu eksikliği bir nevi dengelemiş oldu.
Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Rasim Fırat’ın gecikmeli de olsa reyonunun başında bulunması, tanıtım günlerinde Erzurum desteğinin tam olduğunun göstergesiydi.
Bu tür tanıtım günlerinin şehre ne kazandırıp kazandırmadığı veya organizasyondaki beklentilerin neler olması gerektiğine dair bir anketin düzenlenmesi şüphesiz çok faydalı olacaktır.
Oldukça zor ve dedikodusu da bir hayli olan bu tür organizasyonları yapmak, elbette ki büyük bir fedakârlık gerektiren iştir.
Böyle bir yükün altına girme cesaretini gösteren ve geçen yıla oranla çok daha olumlu bir performans sağlayan Ankara Erzurum Dernekleri Federasyon Başkanı Feridun Önal’ı, Ankara Erzurum Vakfı Başkanı Süreyya Güngör’ü, İSPAV Başkanı Yaşar Yılmaz’ı ve Erzurum Dernek Başkanı Murat Çatakçı’yı yürekten kutluyoruz.
Gelecekte yapılacak Erzurum Tanıtım Günleri’nin Ankara’da faaliyet gösteren ESAV gibi diğer Erzurum dernek ve vakıflarının katılımlarıyla birlikte organize edilmesini temenni ederken, Erzurum’un tanıtılmaya, Erzurumlunun da Erzurum’u tanımaya ihtiyacı olduğunu bir kez daha vurguluyor, Erzurum için yüreği atan her dadaşı muhabbetle kucaklıyorum.
Ecz. Erdal GÜZEL 14.05.2013 / ERZURUM
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM
Telefon : (0442) 233 38 20 Tasarım : www.e-erzurum.net