Menu


Hava Durumu



   Haftalık Yazılar

ERZURUM, ERZİNCAN VE BAYBURT KİTABI

Ülkemiz coğrafyasının Kuzeydoğu’sunda yer alan ve sınırları içerisinde Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan illerini barındıran Kuzeydoğu Anadolu bölgesi, sosyo – ekonomik göstergeler açısından ne yazık ki Türkiye’nin en yoksul bölgesi olarak görülmektedir.
İstihdam alanlarının yetersizliği, tarım ve hayvancılığın cazibesini yitirmesi, çetin iklim şartları, eğitim seviyesinin düşüklüğü, sanayi bölgelerine uzaklık ve süratli göç, sosyal, kültürel ve iktisadi yönden bölgeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Gelişme ve kalkınma yönünden, bölgeler arasındaki farkın giderek açılıyor olması, kısaca bölgeler arasındaki ekonomik alandaki dengesizlik, sosyal devlet anlayışıyla büyük çelişkiler oluşturmaktadır.
Böyle bir durumun giderek daha da artıyor olması, ülkenin geleceği açısından endişe verici bir durum olarak değerlendirilebilir.
Bölge insanımızın; işsizliğin ve yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı topraklarını terk edip, daha iyi bir gelecek kurma arzusuyla, sanayisi olan bölgelere ve metropol şehirlere göç etmeleri bilinen bir gerçektir.
Yaşanan bu göçün metropol şehirleri sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan olumsuz yönde etkilediği de olayın incelenmesi gereken başka bir yönüdür.
Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin kalkınması konusunda, yöreye özgün bir takım yasal düzenlemelerin yapılması, yatırımı cazip kılacak şartların oluşturulması, bölge insanının başlıca beklentileri arasındadır.
Kollektif ruhun olgunlaşmaması, vizyon eksikliği, devletten bekleme alışkanlığı, profesyonellikten yararlanamama, bölgeye uygun istihdam alanlarının iyi tespit edilememesi vs. gibi olumsuz durumlar, bölgenin kalkınması konusunda aşılması gereken önemli hususlardır.
Bölgedeki uygun yatırım alanlarının detaylı bir şekilde bilinmemesi, mevcut potansiyelin kullanılması konusunda beklenilen neticelerin ortaya çıkmasında engel teşkil etmektedir.
Bölge illeri içerisinde Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un benzer kültürel özellikler taşıması da konuyla ilgili önemli bir ayrıntıdır.
Bölgedeki iller arasında tarihsel geçmişi, stratejik önemi, nüfusunun çokluğu ve yüz ölçümünün büyüklüğü bakımından Erzurum, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinin lideri konumundadır.
Atatürk üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Demirdöğen öncülüğünde hazırlanan “Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerindeki uygun yatırım alanları” isimli kitap, bu konuyla ilgili ciddi bir boşluğu doldurması açısından oldukça önemli bir kazançtır.
Bölgede yatırım yapmak isteyen sermaye sahipleri ve müteşebbislere yatırım alanları konusunda kılavuzluk edecek bilgilerin, bir araya getirildiği bu önemli çalışmada emekleri geçen, başta; Sn. Prof. Dr. Osman Demirdöğen olmak üzere araştırma görevlileri Dilşad Güzel, Şerif Kızıltaş, Arzu Deniz, Serkan Demirdöğen’e, uzman Adem Yaptırmış’a yüksek lisans öğrencileri Gamze Alioğulları ve Ercan Keser’e bölgemiz adına sonsuz şükran, tebrik ve teşekkürlerimi sunarım.
Ecz. Erdal GÜZEL
ER-VAK Başk.

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net