Menu


Hava Durumu



   Haftalık Yazılar

ARAS ELEKTRİK AŞ ÖZELLEŞİRKEN

Yüksek sermaye sahiplerinin ve müteşebbislerin hemen hemen bulunmadığı dönemlerde, yeni kurulan bir devlet için öncü yatırımlar yapmak, ilk modelleri oluşturmak, böylece halkına hizmet götürmek, o günün şartlarında benimsenmiş tek modeldi.

Özetle; basmadan ayakkabıya, tütünden kibrite kadar, her üretimi devlet yapıyordu.

Zaman sonra serbest piyasa ekonomisinin yaygınlaşması, artan sermaye birikimi, rekabet gücünün ortaya çıkması ve çağın şartları, devletlerin yeni bir metot geliştirmesini zorunlu kılmıştır.

Devletin asli görevlerini daha rahat icra etmesi, hantal yapıdan kurtulması ve hizmetlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeleri için, bir takım kuruluşlarını özel teşebbüse bırakarak, teknik devlet olma yolunu tercih etmeleri akla en uygun yoldur.

Bu nedenle devletler, süratli bir şekilde özelleştirme yoluna girmişler, bir kısım devletler bu özelleştirme süreci içerisinde, stratejik önemi olan kurumlarını muhafaza ederlerken, bizim gibi sistemini oturtamamış, tam bağımsız olmayan ülkelerde özelleştirmeler; yandaşlara peşkeş çekme veya ver kurtul mantığıyla, sağlıksız bir şekilde yapılmaya devam etmektedir.

İşin garip tarafı, ülke için stratejik önemi fevkalade olan kuruluşlarında hiçbir ayrıma tabi tutulmadan, haraç mezaç satılmasıdır.

Özelleştirme furyası içerisinde kâr eden kuruluşların, öncelikle tercih edilmesi de işin başka bir boyutudur.

Özelleştirme idaresi, bölgemizde bulunan Aras Elektrik Dağıtım AŞ’deki %100 hissesini blok olarak satacağını ve bu satışla ilgili ihale yapacağını kamuoyuna duyurdu.

Güneydoğu’da kâr etmeyen, tahsilât yapamayan elektrik dağıtım şirketlerinin öncelikle özelleştirilmesi lazım gelirken, kâr eden Aras Elektrik Dağıtım AŞ’nin ilk etapta satışa arz edilmesini de anlamış değiliz.

Özelleştirmeler elbette ki amacına uygun bir şekilde yapılmalıdır.

Arzumuz; özelleşecek olan Aras Elektrik Dağıtım AŞ’nin, bölge insanımızın kuracağı konsorsiyumlar tarafından devralınıp işletilmesi veya şehrin sermaye sahibi grupları tarafından sahiplenilmesidir.

Erçimsan, bu iş için tüm kriterleri bünyesinde barındıran ve bu yükün altından kalkabilecek yegâne kuruluşumuzdur.

Söz konusu ihale için yeterlilik başvurusunda bulunmak isteyen tüzel ve ortak girişim grupları, en geç 26 Mayıs 2008’e kadar başvurabilecekler.

Ön yeterlilik değerlendirmesi sonucunda kriterlere uyanlar, tekliflerini 15 Temmuz’a kadar verebilecekler.

Erzurum’da Aras Elektrik Dağıtım AŞ’nin, şehir sermayesine katılması konusunda somut adımların atıldığını, şuana kadar duymuş değiliz.

Ayrıca bu konuda ilgili meslek odalarının veya sendikaların bir çalışması var mı bilemiyoruz.

Aras Elektrik Dağıtım AŞ’nin, Erzurum halkının ve kurum çalışanlarının ortak girişimleriyle Erzurumluya mal edilmesi, görmek istediğimiz bir tablodur.

Erçimsan gibi yüz akı kuruluşumuzun bu özelleştirmeyi istemesi, en tercih edilen yoldur diyebiliriz.

Epeyce zaman önce özelleştirileceği belli olan bu kurum için, Erzurum’daki konunun muhatabı kesimlerin bir hazırlık içerisinde olduklarını ümit etmekte ve birilerinin ortaya çıkıp “Bizde varız” demelerini duymak istemekteyiz.

Şehirde bir ön çalışma ve hazırlık yapılmamışa benziyor, eğer durum böyleyse, bu işlerin 26 Mayıs’a yetişmesi hayli güç görünmektedir.

Bu saatten sonra çözüm aramanın, yani bıçak kemiğe dayandıktan sonra ah vah etmenin, şehre bir fayda sağlamayacağı da ortadadır.

Gönlümüz, özelleştirilmesi yapılacak Aras Elektrik Dağıtım AŞ’nin Erzurumlunun olmasıdır.

Bu konuda kendini sorumlu hisseden ilgili tüm birimleri, hizmete ve acele etmeye davet ediyoruz .

Erdal GÜZEL
Ervak Bşk.
17/05/2008

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net